BiH

Skupština BPK Goražde usvojila odluku o kupovini nekretnina u naselju Rasadnik

Autor: Biznis.ba
Skupština BPK Goražde usvojila odluku o kupovini nekretnina u naselju Rasadnik

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde jednoglasno je usvojila Odluku o kupovini nekretnina u naselju Rasadnik te dala saglasnost premijeru tog kantona za potpisivanje predugovora sa ZiratBank BH d.d. Sarajevo, u čijem vlasništvu se nalaze predmetne nekretnine.

Procjenjena vrijednost nekretnina iznosi 1.130.000KM, a predugovorom je definirana isplata u tri rate.

Kako je pojašnjeno na sjednici, nakon potpisivanja predugovora planirana je uplata prve rate u iznosu od 550.000 KM, a ostale dvije u iznosima od 290.000 KM do kraja aprila 2025. godine.

Ukoliko se otplata izvrši ranije, odnosno u toku 2024. godine, cijena nekretnina smanjila bi se za iznos od 30.000 KM. Sredstva za realizaciju predugovora obezbijeđena su u budžetu BPK Goražde.

Skupština BPK Goražde utvrdila je te u proceduru javnih rasprava uputila Nacrt zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi BPK Goražde. Javnu raspravu u roku od 60 dana u Gradu Goražde te općinama Foča i Pale u FBiH provest će Ministarstvo za privredu, ustavna i zakonodavno-pravna komisija i Komisija za privredu i ekonomsku politiku Skupštine BPK-a Goražde.

Po skraćenom postupku, razmatran je a potom i usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti BPK Goražde. Kako se navodi u obrazloženju, razlog za izmjene i dopune je kako bi se ovaj propis uskladio sa Uredbom o izmjenama Uredbe o naknadama troškova za službena putovanja FBiH, čime su prestala ograničenja u vezi isplate naknade za službeno putovanje i topli obrok, bez stvaranja dodatnih poreznih obaveza za poslodavca.

Povodom stravičnih zločina protiv čovječnosti u Palestini, Skupština BPK Goražde usvojila je deklaraciju u kojoj se između ostalog apeluje na deeskalaciju nasilja i zaštitu nedužnih civila, uz poziv svih onih koji su u poziciji da zaustave nasilje i okrenu se postizanju mirovnog rješenja.

Na sjednici su usvojeni i  Izvještaj o utrošku tekuće budžetske rezerve iz Budžeta BPK Goražde za prvih šest mjeseci ove godine, Izvještaj Nezavisnog odbora za period 1. februar – 31. juli 2023. godine, Izvještaj Nezavisnog odbora o radu policijskog komesara za period april – juni ove godine te Izvještaj o radu Direkcije robnih rezervi BPK Goražde za 2022. godinu.

Poslanici u Skupštini BPK Goražde razmatrali su i Izvještaje u radu osnovnih i srednjih škola sa prostora BPK Goražde za školsku 2022/2023.godinu. Nakon rasprave,  kojoj su prisustvovali i direktori škola, svi izvještaji osnovnih škola dobili su potrebnu većinu, izuzev OŠ “Husein ef.Đozo“ a kada je riječ o srednjim školama usvojen je izvještaj MSŠ "Enver Pozderović“, SSŠ „Džemal Bijedić, dok izvještaj STŠ „Hasib Hadžović“ nije dobio potrebnu većinu.

(Biznis.ba / FENA)