Redovna sjednica

Skupština Brčko Distrikta: Razmatrano povećanje plata u javnom sektoru

Autor: Biznis.ba
Skupština Brčko Distrikta: Razmatrano povećanje plata u javnom sektoru
Foto: Arhiv

Skupština Brčko distrikta BiH na redovnoj sjednici na znanje je primila informaciju o aktivnostima Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH i proračunskim implikacijama koje će proizaći donošenjem odluke o najnižoj plati od 900 KM za 2024. godinu u RS-u.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da se kod donošenja konačnog rješenja o osnovici plata u javnom sektoru mora voditi računa o interesima svih građana Brčko distrikta, ali i o finansijskoj održivosti Distrikta kako se ne bi ugrozio postotak od 3,55 posto koji Distriktu pripada po osnovi povrata neizravnih poreza, saopćeno je iz Skupštine Distrikta.

- Bilo kakvo rješenje koje bude utvrđeno i konačno morat će uvažiti potrebu za povećanjem plata u javnom sektoru, ali ne u ovom iznosu koji bi se dobio povećanjem osnovice na 900 KM. Povećanje plata treba, ali u mjeri koja će biti prihvatljiva za proračun Brčko distrikta - naglasio je Milić.

Milić je dodao da je izmjenama i dopunama Zakona o platama u institucijama Brčko distrikta financijska sudbina Distrikta dana u ruke entitetima koji kroz utvrđivanje najniže plate izravno utječu na osnovicu za obračun plata u javnom sektoru u Distriktu, prenosi Fena.

Skupština je na znanje primila i inicijativu za uvođenje neradne nedjelje uz zaključak kojim se zadužuje gradonačelnik Brčko distrikta BiH da u saradnji s Ekonomsko - socijalnim vijećem Brčko distrikta BiH razmotri inicijativu i izvrši analizu učinaka uvođenja neradne nedjelje te da informaciju s utvrđenom analizom dostavi Skupštini Distrikta u roku od 60 dana.

Sjednica će biti nastavljena danas, s početkom u 10 sati, kada će se na dnevnom redu naći preostale četiri tačke, stoji u priopćenju.