BiH

Šljiva propada u BiH nakon obilnih kiša, Nijemci je odbili kupovati zbog loše kvalitete

Autor: Biznis.ba
Šljiva propada u BiH nakon obilnih kiša, Nijemci je odbili kupovati zbog loše kvalitete
Naime, kako saznajemo, šljiva je dobro rodila širom Bosne i Hercegovine, ali povećane količine tečnosti u granama i samim plodovima su dovele do truleži.

"Bilo je jako teško zaštititi šljivu zbog prekomjerne vlage i kiša koje su neprestano padale. U ovakvim neprilikama dolazi do truleži na granama i plodovima, a tu nemamo nikakve hemije kojom bismo spasili voćke", kazao nam je predsjednik Udruženja voćara RS-a Dragoja Dojčinović.

Proizvođači iz RS-a proteklih godina su intenzivno izvozili šljive u Njemačku, ali ne i ove godine.

"Krenuli smo jednim dijelom izvoziti šljive za Nijemce, pošto su nam stalni kupci, ali odustali su zbog loše kvalitete. Šljiva izgleda izuzetno dobra, ali analize potvrđuju da ne zadovoljava standarde. Prekomjerne količine vlage utjecale su na kvalitet. Imat ćemo lošu sudbinu", kaže Dojčinović.

Voćari iz FBiH također nam otkrivaju kako ne mogu izvoziti šljivu u Njemačku, Italiju i druge evrospke zemlje.

"Šljiva je rodila svuda po Evropi zbog čega su brojne države zaštitile izvoz i zabranile uvoz šljive dok ne potroše sve svoje kapacitete. Tako zdrave države štite svoje proizvođače. Naša šljiva će ove godine dobrim dijelom propasti", požalio nam se i predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Prošle godie je ukupno 11 hiljada tona šljiva iz BiH završilo na njemačkom tržištu. Šljiva iz BiH prepoznatljiva je na evropskom tržištu zbog čega je početkom ove godine dobila logotip "bh. šljiva" pod kojim se treba izvoziti u Evropsku uniju i Rusiju.

Izvoz šljive proizvođačima iz BiH prošle godine je donio 12,5 miliona maraka, a godinu prije toga osam miliona maraka.

Trend rasta izvoza je očit. Međutim, iako bh. šljiva ove godine prvi put na tržište zemalja EU izlazi brendirana i zaštićena logom, upitno je kakve rezultate izvoza mogu očekivati voćari.

Biznis.ba / Klix.ba