BiH

Slovenački "Kolektor" otvoriće 2.000 radnih mjesta u Prijedoru

Autor: Biznis.ba
Slovenački "Kolektor" otvoriće 2.000 radnih mjesta u Prijedoru
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je danas da će slovenački koncern "Kolektor" u ovom gradu otvoriti 2.000 radnih mjesta.

"Smatram da ćemo tako uticati i na mlade da se odluče da ostanu u ovom gradu", rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon obilaska gradilišta proizvodne hale ove firme u industrijskoj zoni "Celpak".

On je najavio da će "Kolektor" u narednim godinama u Prijedoru graditi još dvije proizvodne hale koje će sa halom, koja se ovih dana završava, činiti sistem ove slovenačke kompanije u Prijedoru.

"Koncern je nosilac naprednih /know-how/ tehnologija. Oni već prelaze na elemente digitalizacije koja je budućnost poslovnih sistema na širim prostorima i ja vjerujem da će i grad i ljudi, mladi ljudi, pratiti taj sistem i nivo školovanja koji će biti neophodan za ostvarenje narednih projekata", rekao je Đaković.

Direktor "Kolektor CCL" Predrag Zorić podsjetio je da je slovenačka grupacija prije nešto više od godinu dana stupila u kontakt sa Prijedorom posredstvom gradske Agencije za ekonomski razvoj "Preda-PD".

"Već smo tu pred objektom koji smo dogovorili i pred našim zajedničkim poslom koji ćemo imati u Prijedoru. Konstruktivna faza objekta je završena, a iduće sedmice počinje unutrašnje uređenje i instalacije za potrebe proizvodnje", najavio je Zorić.

On je naveo da je za prvu proizvodnju stigla 21 mašina i u narednih mjesec i po dana biće rađeni prvi uzorci, a za dva mjeseca počinje serijska proizvodnja koja će kontinuirano rasti, dok su transportu mašine koje stižu u aprilu.

"Dio proizvodnje prebacićemo iz Laktaša i u junu počinjemo formirati alatnicu. Krećemo sa prvom mašinogradnjom u BiH što znači da ćemo imati nešto kvalitetnija radna mjesta, inženjerska mjesta", naglasio je Zorić i dodao da je prva grupa radnika na obuci u Sloveniji, a da uskoro kreće i druga, te da je za prvih šest mjeseci planirano zapošljavanje 60 radnika.

"Kolektor" proizvodi komutatore za automobilsku industriju i alate za svoje mašine i za eksterno tržište.

"Ako ste sposobni izraditi alate za sebe, onda ste nezavisni i to želimo imati ovdje u Prijedoru. Što se tiče proizvodnje mašina, kolege iz Slovenije će nam pomoći - u početku će to biti prostije mašine, da bi kasnije, u narednih šest mjeseci, bile sasvim sofisticirane u skladu sa zahtjevima nove industrijske revolucije", istakao je Zorić.

Ova investicija vrijedna je oko tri miliona KM, od čega je grad Prijedor putem kreditnog zaduženja obezbijedio više od 1,3 miliona KM za početne radove na konstrukciji proizvodnog pogona i uređenju eksterijera, a kompanija "Kolektor" će u opremanje pogona uložiti približno isti iznos.

(NN)