VE Široka Draga

Snagom vjetra do zelene energije

Autor: Biznis.ba
Foto: Ustupljena fotografija

Proizvodnja električne energije je jedan od strateških potencijala Bosne i Hercegovine. Termo, hidro, solari i vjetro potencijali koje Bosna i Hercegovina ima su neupitni. Livno se nalazi u izrazito povoljnom položaju koji su iskoristili da upotrijebe blagodati vjetra kao obnovljivog izvora energije.

- Početak izgradnje Vjetroelektrane Široka Draga u Livnu pokazuje da je u toku energetska transformacija koja će ovaj dio zemlje, a time i cijelu BiH, pozicionirati na kartu evropskih država koje se efikasno prilagođavaju viziji energetski čiste Evrope. Razvijamo jedan dobar projekat u BiH, radimo sa domaćim firmama u partnerstvu sa svjetskim firmama koje žele investirati u BiH. I na taj način pokazujemo da je naša država na mapi investiranja inostranog kapitala - kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, te dodao da Vlada FBiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem podržava ovaj projekat i sve ostale koji donose dobrobit našem društvu i našoj državi.

Priključenje VE Široka Draga na elektroenergetski sistem BiH planira se izvesti uspostavljanjem veze s postojećim dalekovodom 2×220 kV Rama Posušje, tako što će se izgraditi novi 2 x 220kV dalekovod od mjesta lokacije VE “Široka Draga” u Livnu do priključnih mjesta u općini Posušje u ukupnoj dužini od 46 km.

- Zbog toga mi je vrlo drago. S druge strane imam osjećaj da je sve ove dalekovode i svu ovu infrastrukturu trebalo da uradi naša država, državno preduzeće i sve ostale institucije. Žao mi je što to nije urađeno do danas i u posljednjih desetak godina. Od izuzetne važnosti je da se elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine ojača prijeko potrebnim investiranjem u prijenosnu mrežu, koja zbog zastarjelosti i novih integracija obnovljivih izvora energije, ne može adekvatno da odgovori na sve izazove. Problemi s distributivnom mrežom u BiH prisutni su već godinama, a postali su izraženi nakon sve većih investicija u obnovljive izvore energije. Iz tog razloga neophodno je da sarađujemo s privatnim investitorima koji mogu donijeti važnu ekspertizu, ubrzati procese, te doprinijeti konkurentnijem tržištu električne energije - rekao je ministar Lakić te dodao da svi nivoi vlasti trebaju raditi na poboljšanju regulatornog okvira u sektoru električne energije.

To uključuje i uspostavu berze električne energije, pojednostavljenje i unapređenje sistema izdavanja dozvola, investiranje u mrežnu infrastrukturu i organiziranje aukcija za obnovljive izvore energije, koje su već provedene u mnogim susjednim državama.