BiH

Snovi ili realnost: Namjera Vlade RS-a povećanje prosječne plate na 450 eura

Autor: Biznis.ba
Snovi ili realnost: Namjera Vlade RS-a povećanje prosječne plate na 450 eura
"Glavno opredjeljenje Vlade RS je da se dodatno poveća iznos neoporezivog dijela dohotka sa sadašnjih 200 KM na 500 KM, pri čemu bi 300 KM kroz zakonsko obezbjeđenje bilo usmjereno na povećanje plate u javnom i realnom sektoru", rekao je Tegeltija za "EuroBlic", prenosi Srna.

On je naveo da je cilj ovih mjera povećanje broja zaposlenih i rast potrošnje, te da nije riječ o vraćanju ranije oduzetog prava, nego o uvođenju dodatnih olakšica poslodavcima.

Tegeltija je naglasio da je poslodavcima u protekle četiri godine od 200 KM neoporezivog dijela dohotka ostavljeno 480 miliona KM kako bi raspoloživim sredstvima uticali na rasterećenje privrede i novo zapošljavanje.

On je rekao da će prosvjetni radnici biti posebno obuhvaćeni mjerama kojima se planira izvršiti postepeno izjednačavanje koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima, što bi u potpunosti trebalo da bude završeno do sljedeće godine.

Tegeltija je naveo da su mjere Vlade Republike Srpske, na kojima je rađeno u proteklom periodu, usmjerene na građane sa najnižim primanjima u javnom i realnom sektoru, ali posebno na prosvjetne radnike, te penzionere i dio boračkih kategorija.

On je rekao da bi najniža plata od 400 KM, uvedenim mjerama, bila povećana na 450 KM ili za 12,5 odsto, dok bi plata od 500 KM bila povećana za devet posto.

Tegeltija je istakao da su stabilizacija budžeta i pozitivni ekonomski pokazatelji, dodatno ojačani uspješnim izlaskom na međunarodno tržište obveznica, dali doprinos predlaganju paketa mjera.

"Budžet je stabilan, a sve ove mjere ne bismo preduzimali kada ne bismo imali solidnu osnovu", dodao je Tegeltija.

Komentarišući blokadu 97 miliona KM prikupljenih po osnovu putarina, koje su trebalo da budu prebačene na račune nadležnih preduzeća za puteve u RS-u i FBiH, on je rekao da je to još jedna apsurdna situacija u BiH.

Tegeltija kaže da je na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH bilo potrebno samo da se definiše novi zakonski osnov i da se promijeni iznos koji je povećan sa 10 na 25 feninga.

"Kada smo došli do toga da usvajamo, onda je FBiH počela da otvara priče o načinu raspodjele sredstava, da li je pravedan ili ne, i blokirala je sredstva", rekao je Tegeltija, dodajući da ni Republika Srpska nije zadovoljna koeficijentima raspodjele sredstava od putarina.

Biznis.ba