BiH

Softić najavio promjene okvira obavezne rezerve za komercijalne banke u BiH

Autor: Biznis.ba
Softić najavio promjene okvira obavezne rezerve za komercijalne banke u BiH

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić je na današnjem izlaganju u Rovinju naglasio važnost strukturalnih reformi kako bi bio osiguran dugoročan rast ekonomije, te istakao napore koje CBBiH ulaže kako bi umanjila posljedice dugogodišnje politike vrlo niskih i negativnih tržišnih kamatnih stopa u eurozoni.

Kao jedan je od govornika na panelu „Post-covid sindrom u privrednom i finansijskom sistemu“ u sklopu Susreta guvernera i bankara regije, Softić je naveo da nakon pada BDP-a u 2020. svi očekuju rast u 2021.

- Najnovija projekcija rasta BDP-a eurozone za 2021. iznosi 4,6 posto dok je ta projekcija za BiH na nivou od 3,4 posto. Pouke iz krize zbog pandemije treba iskoristiti za reforme u ekonomskom i finansijskom sistemu da se osigura viši i održiv ekonomski rast - rekao je Softić.

Na panelu u kojem su učešće uzeli guverneri centralnih banaka Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, Softić je istakao kako u CBBiH pažljivo prate trendove porasta cijena u svijetu.

Poručio je da je za bh. ekonomiju posebno važno pratiti rast cijena u eurozoni gdje najnovija projekcija inflacije za 2021. iznosi 1,9 posto, dok se za BiH u 2021. očekuje inflacija na nivou od 0,6 posto.

- Porast inflacije velikim dijelom je rezultat poticajnih monetarnih i fiskalnih mjera kako bi se prevlada aktuelna kriza. Dugogodišnje politike vrlo niskih i negativnih tržišnih kamatnih stopa u eurozoni imaju za cilj stimulaciju ekonomija koje trpe posljedice pandemije. Međutim, takva politika ima negativne posljedice na profitabilnost CBBiH. S obzirom na zakonska ograničenja CBBiH koja svoju aktivu, odnosno devizne rezerve, smije ulagati samo u najsigurnije banke i državne vrijednosne papire zemalja eurozone, CBBiH je najvećim dijelom suočena sa negativnim kamatnim stopama. Ipak svojim mjerama nastojimo ublažiti negativne posljedice, posebno na pad dobiti CBBiH. Mjere se prvenstveno odnose na već donesene i buduće promjene okvira obavezne rezerve za komercijalne banke u BiH - naglasio je Softić, saopćeno je iz CBBiH.

(FENA)