BiH

Sparkasse Bank-EBRD: Kreditna linija za razvoj malih i srednjih preduzeća

Autor: Biznis.ba
Sparkasse Bank-EBRD: Kreditna linija za razvoj malih i srednjih preduzeća

Predstavnici Sparkasse Bank BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas ugovor o otvaranju posebne kreditne linije namijenjene razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH.

Pored kredita koji osiguravaju finansijska sredstva, ovaj ugovor predviđa investicijski poticaj, kao i tehničku asistenciju korisnicima kredita.

Ugovor su potpisali direktor EBRD-a BiH Ian Brown, predsjednik Uprave Sparkasse Bank Sanel Kusturica i član Uprave Nedim Alihodžić.

Izražavajući zadovoljstvo ostvarenom saradnjom, Brown je istaknuo kako je povećanje konkurentnosti malih lokalnih preduzeća jedan od najvećih izazova te da predstavlja ključni cilj u pružanju podrške razvoju lokalne ekonomije.

- Naš okvirni program obezbjeđuje itekako potrebna sredstva za tu svrhu i nama je veoma drago što danas možemo objaviti da se Sparkasse banka pridružila našim naporima. Angažman Sparkasse banke, kao snažnog i cijenjenog partnera, će poslati jasan signal poslovnoj zajednici i mi smo uvjereni da će naša ponuda bosanskohercegovačkim poduzetnicima biti široko prihvaćena - izjavio je Brown.

Govoreći o koristi koju će danas dogovorena kreditna linija imati za mala i srednja preduzeća u BiH, Kusturica je rekao kako je pored finansijskih sredstava, ovim projektom osiguran i poticaj u iznosu do 15 posto verificirane investicije, koji se preduzećima vraća nakon njegove uspješne realizacije.

- Ovaj poticaj usmjeren je na poboljšanje usklađenosti sa jednom ili više EU direktiva. Nadalje, tu je i tehnička asistencija koju će pružiti konsultanti, koja se odnosi na implementaciju, marketing, prenos znanja, te monitoring i verifikaciju same investicije - kazao je Kusturica.

Nova kreditna linija u iznosu od pet miliona eura predstavlja nastavak uspješne saradnje Sparkasse Bank i EBRD-a koja je usmjerena na povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH, kao i stvaranje novih vrijednosti u realnom sektoru.

Projekt omogućava finansiranje kapitalnih ulaganja u prehrambeni, metalskini i drvni sektor u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Sparkasse Bank BiH.

Biznis.ba / FENA