BiH

Sporazum o ulaganjima kompanija 'Interenergo' i 'Ki-Kelag' u energetiku RS

Autor: Biznis.ba
Sporazum o ulaganjima kompanija 'Interenergo' i 'Ki-Kelag' u energetiku RS

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić potpisao je danas u Banjoj Luci, u ime entitetske vlade, Sporazum o saradnji sa predstavnicima kompanija „Interenergo Ltd.“ iz Slovenije i „KI-Kelag International GmbH“ iz Austrije.

Dokumentom je data mogućnost ulaganja i investiranja u projekte u sektoru energetike, naročito u oblasti hidroenergije u RS, nakon što se izvrše istraživaanja hidropotencijala i definišu mogućnosti izgradnje objekata. Izrazili su spremnost i da istraže mogućnosti realizacije projekata i u oblasti solarne energije i vjetroenergije, saopćeno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Đokić je rekao da je Vlada RS-a podržala nastavak saradnje sa ovim investitorima, imajući u vidu višegodišnje iskustvo u oblasti obnovljivih izvora i dosadašnja ulaganja ovih kompanija u izgradnju energetskih objekata na području tog bh.entiteta.

Podsjetio je da su „KI-Kelag International iz Austrije“ i „Interenergo“ d.o.o. Ljubljana, preko svojih kćerki – firmi EHE d.o.o. Banja Luka i LSB Elektrane d.o.o. Banja Luka, već uspješno realizovali tri projekta u RS, tj. izgradili tri male hidroelektrane – MHE „Novakovići“, MHE „Zapeće“ i MHE „Medna“, ukupne investicione vrijednosti oko 85 miliona KM i da su se do sada pokazali kao respektabilan investitor.

Biznis.ba / FENA