BiH

Srbije daje 14,1 miliona KM za namjensku industriju RS

Autor: Biznis.ba
Srbije daje 14,1 miliona KM za namjensku industriju RS
Obostrana je namjera da se unaprijediti saradnja Republike Srpske (RS) i Srbije u oblasti namjenske industrije – rečeno je danas u Banjoj Luci, nakon sastanka entitetskog predsjednika Milorada Dodika s ministrom odbrane Republike Srbije Aleksandrom Vulinom.

Za danas je najavljeno potpisivanje ugovora o saradnji s banjalučkim “Kosmoom”, a ta firma, kako je naveo Vulin, može da računa na 100 miliona dinara Ministarstva odbrane Srbije.

- U skladu s naređenjima vrhovnog komadanta Vojske Srbije i dogovora s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, Ministarstvo odbrane Srbije je osiguralo 850 miliona dinara (14,1 miliona KM) za različite potrebe preduzeća odbrambene industrije RS-a, odnosno za remont tenkovskih i avionskih motora – rekao je Vulin na konferenciji za novinare.

Istakao je da će Srbija učiniti značajne napore da u ekonomskom smislu pomogne i osnaži RS, a ovo su i prvi rezultati.

Dodik tvrdi da je saradnja RS i Srbije u namjenskoj oblasti inicirana iz komercijalnih razloga da se, nakon godina devastacije, "zbog intervencionizma međunarodnog faktora", podigne ova proizvodnja u RS, uz podršku Srbije.

- Postoji potpuni debalans u BiH, jer je u Federaciji BiH ostalo veoma funkcionalnih šest fabrika oružja i municije, a u RS je sve to devastirano. Pokušavamo, ne zbog konkurencije, već iz komercijalnih razloga da podignemo određenu vrstu proizvodnju i za to imamo podršku Ministarstva odbrane Srbije – rekao je Dodik.

Osim s “Kosmosom”, dodao je, saradnja se ostavaruje i s drugim preduzećima iz namjenskog sektora u RS, firmama „Orao“ Bijeljina i Fabrikom motora specijalne namjene Pale.

Biznis.ba / FENA