BiH

Srednjoškolci pozvali kompanije i privrednike da se pridruže Socijalnom danu

Autor: Biznis.ba
Srednjoškolci pozvali kompanije i privrednike da se pridruže Socijalnom danu

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini uputila je poziv društveno-odgovornim kompanijama sa područja grada Sarajeva da se 19. oktobra pridruže Socijalnom danu, projektu u okviru kojeg srednjoškolci svoje školske klupe jedan dan u godini zamijene radnim mjestima.

U saopćenju za javnost Asocijacije navodi se da je riječ o projektu od kojeg kompletna lokalna zajednica i država imaju koristi te da se novac koji se zaradi socijalnim danom donira u svrhe finansiranja omladinskih projekata širom BiH.

- Socijalnim danom svi uče i svi dobivaju, srednjoškolci će dobiti priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti osam sati na radnom mjestu, te svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realizuju svoje ideje, škole omogućuju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svoga grada koji su snaga moć današnjeg društva - ističe se u saopćenju.

Asocijacija je do sada u BiH implementirala dva Socijalna dana, prošle godine radilo je 1.078 srednjoškolaca koji su stekli praktično iskustvo u više od 300 preduzeća, a odobreno je 26 lokalnih inicijativa u iznosu od oko 15.000 KM.

Biznis.ba / FENA