BiH

Srušen hotel 'Palas' u Banjaluci, gradi se novi visine 100 metara

Autor: Biznis.ba
Srušen hotel 'Palas' u Banjaluci, gradi se novi visine 100 metara

Završeno je rušenje nedovršenog dijela hotela "Palas", a uskoro slijedi izgradnja novog, luksuznog hotela, saopštila je danas Gradska uprava Banjaluka.

"Ruglo iz samog centra našeg grada uklonjeno je i prije dogovorenih rokova. Ovaj momenat Banjaluka je čekala punih 40 godina, a mi smo za manje od tri godine snove i maštanja pretvorili u stvarnost", poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je kazao, "uskoro nas očekuje početak radova na izgradnji najluksuznijeg i najvišeg objekta u RS, koji će zasigurno postati nova razglednica Banjaluke."

Hotel Palas sagrađen je davne 1933. godine na mjestu na kojem se nekada nalazila Šehova džamija, a stanovništvo ju je nazivalo i Sijamija džamija.

Hotel Palas sada je u vlasništvu je Zepter Internacionala, koji je i investirao u izgradnju modernog dijala ovoga objekta. Projekat je vrijedan 150 miliona maraka i predviđeno je da budući hotel bude visok 100 metara sa restoranima, vidikovcem, spa centrom, podzemnom garažom i poslovnim objektima.

Ranije je reagovala Islamska zajednica u BiH poručivši da se Hotel 'Palas' u Banjoj Luci gradi na temeljima nasilno porušene džamije.

Iz Vakufske direkcije podsjećaju da je Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka još 2001. godine pokrenuo postupak osporavanja nezakonite privatizacije vakufske parcele označene kao k.č. broj 3/18, na kojoj je bila izgrađena džamija.

Postupak je pokrenut na osnovu istog zakona kojim je RS vratila imovinu Pravoslavnoj crkvi i drugim licima srpske nacionalnosti, a koji je odlukom tadašnjeg visokog predstavnika stavljen van snage.

Ustavni sud BiH je odbio apelaciju MIZ Banja Luka, uz obrazloženje da nije donesen zakon o denacionalizaciji, odnosno restituciji i da je spomenuti zakon stavljen van snage, pa „nije legitimno očekivati“ povrat predmetne imovine.

(Biznis.ba)