Brojni efekti

Šta je projekt 'Zaključavamo cijene' donio građanima i privredi: Ovo su rezultati

Autor: Biznis.ba
Šta je projekt 'Zaključavamo cijene' donio građanima i privredi: Ovo su rezultati
Zaključavamo cijene

Projekat Federalnog ministarstva trgovine ‘’Zaključavamo cijene’’, u kojem je učestvovalo više od 30 trgovinskih subjekata, a snižena cijena za više od 60 proizvoda, nakon pet mjeseci primjene postigao je značajne rezultate.

Kupci su na korpi označenih prehrambenih i higijenskih proizvoda mogli uštedjeti prosječno 17,5 posto što je oko 50 KM, prodavci su zabilježili povećan promet tih proizvoda za oko 45 posto, a udio domaćih proizvoda za koje je porasla potražnja je veći od 70 posto.

Projekat koji je Ministarstvo kreiralo sa Udruženjem poslodavaca, potrošačima i Sindikatom trgovačkih radnika na dogovornoj i društveno odgovornoj bazi, dio je mjera Vlade FBiH kojima nastoji suzbiti inflaciju i pomoći građanima da prevaziđu turbulencije na tržištu.

Ovaj model ocijenjen je kao dobar način da se na partnerskoj osnovi kreiraju funkcionalna rješenja.

- Vlada Federacije BiH je prije tačno pola godine pokrenula akciju Zaključavamo cijene. Iako u početku dočekana sa skepticizmom danas imamo konkretne rezultate akcije - veliki odziv građana i znatno povećanu prodaju proizvoda, u najvećoj mjeri domaćih, sa zaključanim cijenama, navodi premijer FBIH Nermin Nikšić.

Dodaje da se zajedničkim naporima, saradnjom i razumijevanjem između privrednika i Vlade mogu poduzimati konkretni koraci od koristi za građane.