BiH

Stare gradove i tvrđave uvrstiti u turističku ponudu

Autor: Biznis.ba
Stare gradove i tvrđave uvrstiti u turističku ponudu

Vlada Unsko-sanskog kantona finansiraće u ovoj godini projekat "Krajiške staze kulturne baštine" sa 500.000 maraka, a cilj svega je uređenje starih gradova na području ovoga kantona i njihovo uvrštavanje u turističku ponudu.

Nosilac projekta, kako je istaknuto, biće Ministarstvo privrede USK u saradnji s predstavnicima svih osam lokalnih zajednica na području ovog kantona.

"Naš kanton ima veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, starih gradova i tvrđava, o kojima se do sada nije vodilo dovoljno računa. Želimo da to promijenimo, da ta mjesta uredimo i učinimo pristupačnima i pošaljemo poruku cijeloj zemlji kako se treba brinuti o kulturnoj baštini", kazao je Mustafa Ružnić, premijer USK. Prema riječima Samre Mehić, ministrice privrede u Vladi USK, u saradnji s gradovima i općinama u narednom periodu definisaće se prioriteti i projekti koje treba realizirati.

"Planirali smo da ovaj projekat traje u naredne tri godine i da planiramo ista ili veća sredstva u budućem periodu. Na ovaj način želimo da privučemo i potencijalne donatore, a tu prije svega mislim na međunarodne organizacije, da nam se pridruže i da zajedno djelujemo", kazala je Mehićeva.

Prema njenim riječima, na ovaj način želi se kreirati turistička ruta koja će povezati po jedan kulturni spomenik u svakoj od osam lokalnih zajednica.

"Želimo podići kvalitet turističke ponude na ovim prostorima tako što ćemo ulagati sredstva u obnovu i zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa i infrastrukture. Također, radićemo na marketingu i medijskoj promociji našeg bogatog istorijskog nasljeđa. Biće to jedinstven turistički proizvod našeg kantona koji će povećati interesovanje za posjete ovim prostorima", kazala je Mehićeva.

Prema njenim riječima, radi se o najznačajnijem dugoročnom projektu Unsko-sanskog kantona u oblasti turizma.

Inače, na području ovog kantona postoji veliki broj starih gradova i tvrđava, ali je najveći broj takvih lokaliteta prepušten propadanju i zubu vremena.

U najvećem broju slučajeva radi se o srednjovjekovnim gradovima kao što su Ostrožac u blizini Cazina, Sokolac nadomak Bihaća, Kamengrad u okolici Sanskog Mosta, Bjelaj kod Bosanskog Petrovca, te stare tvrđave iznad Bužima, Bosanske Krupe, Ključa i Velike Kladuše.

(Biznis.ba / NN)