podaci agencije

Statistika BiH: Inflacija ostaje stabilna, mjesečni rast cijena 0,1%

Autor: Biznis.ba
Statistika BiH: Inflacija ostaje stabilna, mjesečni rast cijena 0,1%
Foto: Unsplash

Godišnja inflacija u Bosni i Hercegovini zadržala se na dva posto u aprilu ove godine, koliko je bila i u martu. Na mjesečnom nivou cijene osnovnih proizvoda i usluga su porasle za 0,1%, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

U odnosu na mart, u aprilu su najviše porasle cijene u restoranima i hotelima (+0,7 posto), dok su zdravstvo, odjeća i obuća te rekreacija i kultura poskupjeli za po 0,5 posto. Manji rast cijena zabilježen je za prevoz, hranu i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duhan, komunikacije i ostala dobra i usluge. Neznatno je pojeftinio namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće (-0,7 posto) te stanovanje i režijski izdaci (-0,5 posto).

Godišnji rast nivoa cijena podstiče poskupljenje usluga i proizvoda u restoranima i hotelima za 8,8 posto te ostalih dobara i usluga za 5,7 posto. Rasle su i cijene u odjeljku rekreacije i kulture za 4,5 posto, kao i alkoholna pića i duhan za 3,9 posto.

U prva četiri mjeseca 2024. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine inflacija iznosi 2,0 posto, prenosi SEEbiz. 

Centralna banka BIH je u nedavnim projekcijama navela da očekuje u 2024. godini inflaciju od 2,6%, što je za 0,3 procentni poen niže u odnosu na krug srednjoročnih projekcija iz novembra 2023. godine. Ova institucija očekuje očekuje nastavak postepenog slabljenja inflatornih pritisaka.