Muzej na otvorenom

Stolac postaje prepoznatljiva turistička destinacija

Autor: Biznis.ba

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona Emil Balavac boravio je u radnoj posjeti Gradu Stocu gdje je s gradonačelnikom Stjepanom Boškovićem i njegovima saradnicima razgovarao o aktuelnoj situaciji i poteškoćama u resorima turizma i zaštite okoliša.

Razmotrili su mogućnosti saradnje, osobito na planu očuvanja prirode i zaštite okoliša budući da je kvalitetan i očuvan prostor primarni resurs za razvoj održivog turizma koji je strateško opredjeljenje kako stolačkog područja tako i Kantona.

Prvi čovjek Grada Stoca iskoristio je priliku da zahvali na dosadašnjoj vrlo dobroj saradnji sa Vladom i resornim ministarstvom koje je, između ostaloga,  sufinansiranjem dijela radova u 2022. godini pomoglo završetak osvjetljivanja Starog grada Vidoškog i uređenje posjetiteljskog centra na lokalitetu nekropole Radimlja. Predstavljajući aktuelnu situaciju i potencijale za dalji razvoj, gradonačelnik je posebno naglasio iznimna kulturno-historijska mjesta koja se nalaze na stolačkom prostoru zbog kojih se taj grad s pravom naziva muzejom na otvorenom. Posebno je naglasio značaj novoizgrađene obilaznice čijom je izgradnjom Stolac konačno saobraćajno otvoren što će svakako doprinjeti i boljoj turističkoj valorizaciji njegovih iznimnih potencijala.

Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da Grad Stolac postaje prepoznatljiva turistička destinacija, ministar Balavac je naglasio da je izuzetno važno nastaviti raditi na razvoju posebnih turističkih proizvoda kao što su eno-gastronomski turizam, aktivni i kulturni turizam za kojima postoji velika potražnja.

- Smatram da, u cilju daljeg razvoja održivog turizma, zajednički moramo raditi na uspostavljanju održive kombinacije tri interesa, interesa turizma kao privredne djelatnosti, zatim okoliša kao kategorije prirodno-ekoloških faktora te interesa lokalnih zajednica kao društvene kategorije sa svim njihovim obilježjima - rekao je ministar Balavac, uručivši Boškoviću ugovore o sufinansiranju druge etape projekta parternog uređenja zemljišta uz nekropolu Radimlja te manifestacije Advent u Stocu.

Posjeta Stocu nastavak je prošle sedmice započetih radno-konzultativnih sastanaka ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK-a sa čelnim ljudima hercegovačko-neretvanskih jedinica lokalne samouprave.