BiH

Stručnjaci za zaštitu bilja okupili se u Mostaru

Autor: Biznis.ba
Stručnjaci za zaštitu bilja okupili se u Mostaru

Trodnevni skup "16. simpozij o zaštiti bilja u Bosni i Hercegovini", na kojem su se okupili domaći i strani stručnjaci iz te oblasti, otvoren je utorak u Mostaru u organizaciji Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Društva za zaštitu bilja u BiH.

Po riječima predsjednika Društva za zaštitu bilja u BiH Vojislava Trkulje, suvremena proizvodnja hrane suočava se s brojni izazovima, među kojima su i klimatske promjene.

- Na skupu će biti riječ o klimatskim promjenama jer one djeluju direktno i indirektno na biljke. Drugi izazov su stalne izmjene odobrenih pesticida. Neki pesticidi koji su se godinama kod nas koristili postaju zabranjeni, a neki novi dobivaju dozvolu za korištenje. Veoma je važno da stručnjaci za zaštitu bilja stalno inoviraju svoja znanja, da prate i budu u trendu - kazao je Trkulja.

Podsjetio je da europska unija veliku pozornost pridaje problematici zaštite bilja.

- Cjelokupno zakonodavstvo EU, kojoj i mi težimo, proistječe iz jedne rečenice: "zdravlje biljaka je opće dobro", nezamisliv je život ljudi na planetu bez biljaka. Zbog toga sve zemlje svijeta, uključujući i našu, izdvajaju financijska sredstava i provode aktivnosti da sačuvaju zdravlje biljaka, jer dobar prinos mogu osigurati isključivo zdrave biljke - dodao je Trkulja.

U sklopu Simpozija održat će se i okrugli sto s panel diskusijom na temu "Pesticidi - aktualni izazovi u primjeni, registraciji i analizi rezidua".

Dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Ivan Ostojić kazao je da su se na mostarskom skupu okupili predstavnici ministarstava, Uprave za zaštite zdravlja bilja, distributeri zaštitnih sredstava (pesticida) te stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Češke i Bosne i Hercegovine.

- U poslovima koji su vezani za zaštitu bilja korisno je čuti informacije o pojavi novih štetnih organizama. U ova tri dana imat ćemo priliku čuti o nekoliko novih organizama koji su se pojavili u BiH. Neki od njih su na A1 karantenskoj listi što znači da se moraju poduzimati hitne mjere kako bi se ograničilo njihovo širenje te poduzimati mjere da se na prošire na ostatak BiH - kazao je dekan Ostojić.

Sukladno propisima, svaki novi pronalazak štetnog organizma prijavljuje se Upravi za zaštitu zdravlja, a Uprava dalje informira mjerodavne organe Europske organizacije zaštita zdravlja bilja (EPPO) koja donosi sve propise o zaštiti bilja.

- Imat ćemo priliku čuti o pojavi novog štetnog organizma crvene palmine pipe, organizam koji nije vezan za poljoprivredu, ali šteti palmi. Mi u BiH imamo nekoliko mjesta kao što su Neum i Čapljina koje imaju palme. Danas ćemo ovdje obavijesti kolege kako je taj organizam pronađen i u BiH - rekao je Ostojić.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=G_grTshf4C0[/embed]

Biznis.ba / FENA