Kod Zenice

Sumnjiva dionica: 5 kilometara gradiće se sedam godina, umjesto dvije

Autor: Biznis.ba
Sumnjiva dionica: 5 kilometara gradiće se sedam godina, umjesto dvije
Autoceste FBiH

Autoceste FBiH danas su na svojim promo kanalima objavile video o radovima na dionici Vranduk - Ponirak na Koridoru Vc.

Posebno zanimljiv dio jeste najava iz Autocesta FBiH da će ova dionica, dužine 5,4 kilometra biti izgrađena 2026. godine. Naime, ugovor za ovu poddionicu je potpisan 15. maja 2019. godine, a rok izgradnje bio je 24 mjeseca. Iz Autocesta su tada najavili da će ova dionica biti završena u augustu 2021. godine.

To znači da je rok za izgradnju već probijen za tri godine, a prema današnjoj najavi iz Autocesta FBiH rok će biti prekršen za čak pet godina. Da podvučemo, dionica od samo per kilometara, čija je izgradnja trebala trajati dvije godine, gradiće se sedam godina.

Izvođač radova je konzorcij Azvirt L.L.C (Azerbejdžan) i Hering d.d. Široki Brijeg (BiH), a nadzor nad izvođenjem radova vrši konzorcij DRI upravljanje investicij d.o.o. (Slovenija) – DIVEL d.o.o. Sarajevo (BiH).

Važno je naglasiti da vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Vranduk – Ponirak iznosi 76.592.799,03 eura s PDV-om. No to nije sve. Vrijednost radova je raznim aneksima, izmjenama i dodatnim zaduženjima porasla na preko 120 miliona eura.

Zbog svega je u Tužilaštvu HNK formiran predmet.