BiH

Šunje: Desetak miliona KM od akciza bespotrebno se prelilo u budžet RS

Autor: Biznis.ba
Šunje: Desetak miliona KM od akciza bespotrebno se prelilo u budžet RS
Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i član Ekonomskog savjeta Vlade FBiH Aziz Šunje u razgovoru za Vijesti.ba ističe kako je vrlo jednostavan kriterij po kojem bi entiteti trebali raspoređivati novčana sredstva prikupljena od akciza.

- Taj algoritam može riješiti i dijete u osnovnoj školi. Ako je litar nafte kupljen u FBiH, akciza treba da ide u FBiH, a od litra kupljenog u RS-u akciza treba da pripadne tom entitetu - rekao nam je Šunje.

Podsjetimo, spornu Privremenu odluku o raspodjeli prihoda od akciza na štetu FBiH, UO UIO BiH donio je na sjednici 10. jula. Prema toj odluci, donesenoj glasovima Jelke Milićević, Vjekoslava Bevande, Zorana Tegeltije i Miodraga Kudića, iznos od 165 miliona maraka pripast će u omjeru - FBiH 59 posto, RS 39 posto, a Brčko distrikt dva posto.

Šunje smatra da je omjer 59:39 donesen arbitrarnom odlukom i da uopšte ne reflektira stvarno stanje.

- To ne treba biti stvar pregovora, već čiste matematike. Treba izbjegavati arbitrarne odluke, jer su one rezultanta pregovaračke drskosti, a ne čistih odnosa - ocijenio je Šunje.

Podsjeća da je ministrica finansija Jelka Milićević mijenjala svoje mišljenje.

- Prvo je imala stav po kojem je to trebalo biti raspodijeljeno prema algoritmu o kojem ja govorim ili nekom sličnom, pa se iz nekog razloga predomislila. Ali meni uopšte nije jasno kako je mogla donijeti takvu odluku, jer je to protivno elementarnoj logici - poručio je Šunje.

Smatra kako je objektivno da se dvije trećine naftnih derivata troši u FBiH, a jedna trećina u RS-u.

- To ujedno znači i da se samo na ovih 165 miliona, nekih desetak miliona bespotrebno prelilo u budžet RS-a - zaključio je Šunje.

D.K.

Biznis.ba / Vijesti.ba