BiH

Suša poskupljuje pivo i u BiH?

Autor: Biznis.ba
Suša poskupljuje pivo i u BiH?

Pivopije u BiH mogle bi u narednoj godini dočekati više cijene piva, zbog poskupljenja proizvodnje, odnosno skoka cijene jednog od ključnih sastojaka piva - ječma, čiji je rod ove godine zbog suše podbacio širom Evrope.

Cijena ječma početkom avgusta dostigla je najviši nivo u posljednjih pet godina, od 236 evra po toni, a pored veće cijene sirovine, rastu i cijene energenata te aluminijuma, od kojeg se proizvode limenke.

Prema izvještaju investicijske banke Berenberg, najveći svjetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16 odsto, te će se ti troškovi vjerovatno preliti na više cijene piva iduće godine, što bi se moglo preliti i na domaće pivare.

Nikolas Peni, generalni direktor "Banjalučke pivare", potvrdio je da je kretanje troškova sirovina trenutno veoma negativno za pivarsku industriju.

"Ovo stanje je uglavnom uslovljeno rastućim troškovima nafte, što povećava sve vrste ulaznih troškova. Osim toga, ove godine siromašna žetva ječma u srednjoj Evropi uticala je na nedostatak pivarskog ječma, a posljedica toga je rast cijena", rekao je Peni, koji je ujedno i predsjednik Grupacije proizvođača piva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

On je istakao da povećanjem efikasnosti uvijek nastoje izbjeći povećanje cijene piva, međutim to će možda biti neizbježno ukoliko ulazni troškovi nastave i dalje da rastu.

S ovim stavom saglasni su i u "Sarajevskoj pivari", pored "Banjalučke pivare", još jednom članicom Grupacije proizvođača piva.

Edin Ibrahimpašić, direktor "Bihaćke pivovare", kaže da postoje naznake eventualnog povećanja cijena piva, zbog cijene uroda ječma ove godine, ali da su one na nivou špekulisanja.

"Velika većina proizvođača slada u Evropi je u vlasništvu velikih multinacionalnih pivarskih kompanija, čiji se proizvodi nalaze i na našem tržištu kojima konkuriraju, ili pokušavaju konkurirati, i direktno utiču na cijenu ječmenog slada", rekao je Ibrahimpašić.

Ističe da povećanja cijena piva u njihovoj pivari nije bilo unazad tri godine.

"Sami ste svjedoci poskupljenja svih inputa, od sirovina, repromaterijala, a u ovoj godini i drastičnog povećanja cijene energenata, koji direktno utiču na poskupljenje vlastite proizvodnje, ali i svih naših dobavljača i prevoznika", rekao je Ibrahimpašić i dodao da povećanje cijene gotovog proizvoda jednostavno nije moguće zbog konkurentnih cijena na tržištu BiH, odnosno dampinških cijena, prije svega uvoznih piva, koje već godinama remete tržište.

U kompaniji "Molson Coors" Banjaluka, koja je dio istoimene multinacionalne grupacije i uvoznik je za BiH nekih od najpoznatijih pivarskih brendova u regiji, kažu da redovno prate trendove s poljoprivrednim urodom osnovnih sastojaka za proizvodnju piva, te prema tome unaprijed planiraju cijene i poslovne procese.

"Kada je riječ o nabavci ječma koji je osnovni sastojak u proizvodnji naših pivskih brendova, koristimo razgranatu mrežu dobavljača i partnera kako bismo uvijek imali mogućnost odabira kvaliteta i cijene u skladu sa standardima naše kompanije", rekli su u "Molson Coorsu". Oni kažu da su za naredni period unaprijed obezbijedili sirovine u potrebnim količinama, te da aktivno prate dinamiku tržišta, koje je podložno različitim uticajima, kao što su inflacija i drugi socio-ekonomski faktori.

Biznis.ba / NN