Ministar finansija HNK

Šuta: Dosta je mešetarenja, rokovi iz koncesije za Granit se moraju poštovati

Autor: Biznis.ba
Šuta: Dosta je mešetarenja, rokovi iz koncesije za Granit se moraju poštovati
Adil Šuta

Jablanički "Granit" koji se nalazi u stečaju, prije mjesec dana je od Vlade HNK dobio koncesiju za eksploataciju mineralne sirovine arhitektonsko građevinskog kamena gabra na lokaciji Čehari.

Koncesija važi 30 godina, ali je uslovna i ukoliko strateški partner ne uplati iznos od 20.533.813,84 KM na račun Granita u roku šest mjeseci, koncesija se poništava.

Partner pominje novi rok

Novi momenat u cijeloj priči je istup navodnog partnera Granita, direktora kompanije Lake Nedima Bubice koji za BiznisInfo kaže da uplata novca ovisi o ishodu određenih tužbi prema Granitu.

– Ima tu još nekih parnica radnika od prije nekih 10 ili 15 godina, koje su prvostepeno donesene i odbijene su, a sad čekamo drugostepenu odluku, kaže Bubica.

Interesantno, tokom pokušaja ishodovanja koncesije od Vlade HNK, ni navodni partner niti stečajni upravnik nisu pominjali bilo kakve tužbe niti se u uslovima oglasa, odnosno prodaje ovo pitanje tretiralo.

Direktor Lake-a tvrdi da se žele uvjeriti da je iznos stvarno toliki, a ne da bude mnogo veći.

- Mi imamo pravo tada da odustanemo. Naša revizija je ustanovila da ima dosta tih nekih parnica prema Granitu koje, ako bi prošle, taj iznos bi bio puno veći. Onda nam neće biti isplativ, kazao je Bubica.

Potom dolazimo do ključnog dijela priče. Bubica vać pominje mogućnost produžetka koncesije, bez da Lake uplati novac na račun Granita.

– Rok od šest mjeseci odnosi se na koncesiju. Pošto je to državna firma, ja se nadam da čak i ako bude malo duže trajalo, da će oni donijeti neki aneks, kaže Bubica.

Jasan stav iz Vlade HNK

Sve ukazuje na novo odugovlačenje i scenarij po kojem partner ne uplaćuje potrebni iznos Granitu, a kamen se nastavlja nesmetano eksploatisati i prodavati po cijenama koje po svojoj volji formira stečajni upravnik.

No, da ovog puta taj scenarij neće lako proći potvrđuje odlučan istup ministra finansija u Vladi HNK, Adila Šute.

- Rokovi iz koncesije se moraju poštovati, poručuje Šuta.

On navodi da je ovih dana pročitao medijske natpise sa potencijalnim investitorom "da predviđeni rok i uslovi iz koncesije možda neće biti ispunjeni?"

- Odluka Vlade HNK je jasna i precizna. Obaveza investitora je da uplati tačno naznačeni iznos u predviđenom vremenu od 6 mjeseci. Pratiti ćemo rokove, te nećemo dozvoliti daljnje igre i mešetarenje sa Granitom, navodi Šuta i dodaje:

- Godinama Kanton i općina Jablanica nisu imali nikakve koristi od Granita, koji se nekontrolisano eksplatisao! Vrijeme je da se tome stane u kraj!

S.Ć.