BiH

Svake godine sve skuplje osnovne životne namirnice

Autor: Biznis.ba
Svake godine sve skuplje osnovne životne namirnice

Novo poskupljenje namirnica, novi udarac na džepove građana. Prema posljednjim podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, potrošačka korpa za prošli mjesec iznosila je 2.053 KM i za 88 KM je skuplja od januarske. Istovremeno, prosječna plaća u 2019. iznosila je 921 KM.

Ni prošli mjesec nije se ništa promijenilo. Opet dvije prosječne plaće ne mogu pokriti potrošačku korpu

Ulje i brašno

Ono na šta građani najviše daju novac je poskupjelo, pa su tako, prema podacima Agencije za statistiku BiH, porasle cijene hljeba, mesa, suhomesnatih proizvoda, voća i povrća, dok trgovci dodaju da ne miruju ni cijene šećera, ulja i brašna.

Prema podacima Zavoda, u januaru ove godine u odnosu na isti mjesec lani, kilogram polubijelog hljeba poskupio je za 10,6 posto, paprike za 17,6, krastavaca za 21,8, a banana za 24,4 posto.

Marin Bago iz Udruženja potrošača „Fortuna“ Mostar navodi da je poskupljenje prehrambenih namirnica prevelik udar za potrošače.

- Skoro jedna prosječna plaća odvaja se za hranu, dok je taj procent u mnogo razvijenim zemljama znatno manji. Ako samo jedan član u porodici radi, to znači da porodica ima samo za hranu. Artikli poskupljuju pomalo, što je na nivou godine 200 KM po potrošačkoj korpi, a prosječna plaća skoro da miruje - navodi Bago.

Slabi kupovna moć

Ekonomski analitičar Duljko Hasić ističe da bez opravdanja enormno rastu cijene prehrambenih proizvoda.

- Dosta prehrambenih proizvoda BiH uvozi, njihova cijena u inozemstvu je nepromijenjena, a razlike koje uzimaju bh. trgovci su visoke. Time se kupovna moć smanjuje. Ombudsmani za zaštitu potrošača moraju reagirati na poskupljenja - zaključuje Hasić.

Građani se zadužuju

Da bi sustigli mjesečne troškove, građani se moraju zaduživati. Najnovija istraživanja potvrđuju da je skoro 75 posto građana u situaciji da posuđuje novac, odnosno da je za većinu dodatni udar na budžet iznenadni trošak veći od 50 KM.

Biznis.ba / Avaz