BiH

Sve je spremno za 13. manifestaciju 'Hercegovački plodovi Mediterana'

Autor: Biznis.ba
Sve je spremno za 13. manifestaciju 'Hercegovački plodovi Mediterana'

Manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana", na kojoj će osim izlagača iz Hercegovine i cijele BiH izlagati i ljudi iz Hrvatske i Crne Gore, održat će se u Stocu, u petak i subotu, 1. i 2. listopada.

Ova manifestacija već 13 godina za cilj ima promicanje, pokretanje i povećavanje organizirane proizvodnje sadnica autohtonih sorta šipka, smokve i masline, priopćili su organizatori.

Predsjednik udruge "Hercegovački plodovi Mediterana" Zoran Raič kazao je kako su se ove godine stekli uvjeti za organizaciju Sajma.

"Prošle godine manifestacija nije održana zbog koronavirusa, a ove godine organizirat ćemo je u malo manjem obujmu za razliku od prošlih godina jer je koronavirus još uvijek prisutan. Upravo zbog toga broj izlagača smanjen je sa 120 na 60, kako bi dobili neku širinu na izlaganju, a i da se izlagači i posjetitelji osjećaju ljepše", kazao je Raič.

Manifestacija je međunarodnog karaktera, a bit će zastupljene mediteranske kulture.

"Na sajmu su zastupljene mediteranske kulture šipak, smokva i maslina, ali kako vrijeme odmiče uvidjeli smo potrebu da taj fokus ide i na cijeli hercegovački asortiman. Pored nabrojanih kultura imamo i razne prerađevine - džemove, marmelade, salate, ajvare, vina, rakije, zatim su tu pčelinji proizvodi, med, ljekovita bilja, razne rukotvorine i poljoprivredna mehanizacija koja je potrebna", naveo je Raič.

Osim izložbenog dijela sajma, koji će se održati prvi dan, subota je rezervirana za nastupe folklornih skupina.

"Prvog dana održat će se svečano otvaranje u 12 sati kada će svi izlagači imati priliku predstaviti se posjetiteljima dok je subota rezervirana za nastupe folklornih skupina u sklopu projekta EUnity kojeg radimo zajedno s JU Radimlja. U petak ćemo imati i razne prezentacije tradicionalnih lokalnih i kulturnih događanja festivala sajmova svih 11 lokalnih zajednica uključenih u ovaj projekt, a također će se održati i seminar na dvije teme, 'Programi i politike EU-a za povećanje održivog razvoja temeljenog na kulturnom turizmu' i 'UNESCO-va konvencija o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnog izražavanja', kazao je Raič.

Istaknuo je kako je važnost mediteranskih kultura jako bitna u razvoju turizma Hercegovine.

"Dođite u Hercegovinu, dođite u Stolac, posjetite nas na 13. sajamskoj manifestaciji 'Hercegovački plodovi Mediterana' i okusimo zajedno mediteransku Hercegovinu", zaključio je predsjednik navedene udruge.

Biznis.ba / FENA