BiH

Sve veći broj zemalja u svijetu zainteresirano za razvijanje islamskih finansija

Autor: Biznis.ba
Sve veći broj zemalja u svijetu zainteresirano za razvijanje islamskih finansija

Sve veći broj zemalja u svijetu zainteresirano je za razvijanje islamske ekonomije, bankarstva i finansija, a posebno za razvoj društveno odgovornog poslovanja banaka - rečeno je na Konferenciji o islamskim finansijama i ekonomiji u jugoistočnoj Evropi (SIFEC) koja je počela danas u Sarajevu.

Osnovni cilj konferencije je da okupi eksperte iz oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija, koji će prezentirati naučne istraživačke radove, ali i razmijeniti iskustva iz te značajne naučne oblasti.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Jasmina Selimović kazala je novinarima da prate sve moderne svjetske trendove, jer su islamska ekonomija i finansije oblasti koje su zaista u ekspanziji.

Selimović je naglasila da Ekonomski fakultet u Sarajevu od 2012. godine nudi master program iz oblasti islamskih finansija, koji je do sada više od 120 studenata uspješno završilo.

- Bez obzira što regulativa u BiH ne podržava islamske finanisje, očigledan je porast studenata koji žele pratiti interese o toj oblasti - zaključila je.

Glavni govornik Konferencije, direktor Instituta za islamske finansije Humayon Dar istakao je da su prošle sedmice objavili Globalni finansijski islamski izvještaj 2019. u Džakarti, te da su ustanovili da je Indonezija glavno tržište kada se govori o islamskom poslovanju i finansijama.

Govoreći o prednostima islamskog poslovanja, kazao je da su mnogobrojne, ali je izdvojio poslovanje po islamskim religijskim postulatima te ekonomsko osnaživanje žena.

Profesor Metropolitan Univerziteta u Oslu Torkel Brekke kazao je da u nekoliko posljednjih godina vodi istraživanje o islamskim finansijama u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj i Finskoj. Dodao je da u toj regiji danas ne postoje islamske banke, ali da je vidljiv porast interesovanja za njima, jer bi određeni broj građana želio imati tu alternativu.

- Skupili smo mnogo podataka i otkrili da postoji određen broj ljudi koji ne koriste konvencionalno bankarstvo zbog čega ne mogu kupiti kuće, stanove, otvoriti firme - kazao je Brekke te zaključio da političari u Evropi još nisu prepoznali taj problem.

Organizator konferencije je Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije u saradnji s Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Institutom za mir iz Osla, KT BANK AG, Bosna Bank Internationalom, Centrom za islamske finansije Univerziteta u Boltonu, Centrom za napredne studije iz Sarajeva, United Bank of Albania, Zaim Univerzitetom Istanbul i Utara Univerzitetom Malezija.

( FENA)