Foto&Video

Svečano otvoren tešanjski sajam privrede: Rekordnih 611 izlagača iz 15 zemalja

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Osamnaesti međunarodni sajam privrede Tešanj – BiH, svečano je otvoren danas na lokaciji preduzeća "Kamelia" d. o. o. u Matuzićima (Općina Doboj Jug). Kako je ranije potvrdila predsjednica Udruženja privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj Saća Prnjavorac, sajam okuplja 611 izlagača iz 15 zemalja.

Sajam će biti zatvoren 28. septembra, a izlagačima se ove godine nudi ukupno oko 25.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, od kojeg je unutrašnji izložbeni prostor veličine oko 7.000 kvadratnih metara.

Kako je Prnjavorac ranije najavila, pored delegacija sa svih nivoa vlasti naše države, najavljen je i dolazak ambasadora Indonezije u BiH Roema Konoa, čija je zemlja ovogodišnja zemlja partner našeg sajma, kao i najavu delegacije iz Mađarske, mada ove godine privrednici iz te zemlje neće nastupiti zajednički. Mađarska je, dodala je, prošle godine bila zemlja partner sajma.

Među prisutnima su danas i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić te ministarka privrede Srbije Adrijana Mesarović.

Prnjavorac je istakla kako im, mada su popunili kapacitete, svakodnevno pristižu pozivi zainteresiranih za nastup pa da su imali i još jednu halu, dodaje, bila bi kompletno popunjena.

- Ovogodišnji grad partner sajma je Cazin, čiji će gradonačelnik Nermin Ogrešević također biti gost sajma, a čiji će se privrednici predstaviti na zajedničkom štandu od 500 kvadratnih metara. Naravno, bit će i načelnik naše općine Tešanj Suad Huskić, a Općina Tešanj nam u kontinuitetu pruža podršku u organizaciji ovog sajma - istakla je Prnjavorac.

Udruženje, napomenula je, svake godine ulaže maksimalne napore da se privrednici i gosti osjećaju ugodno u toku sajamskih dana, mada su svi u realizaciji sajma volonteri. Samo je jedna osoba stalno uposlena, ali kao sekretar tog udruženja.

- Ove ćemo godine imati delegacije i Crne Gore i Srbije, čiji će privrednici također imati svoje zajedničke štandove - najavila je ranije predsjednica Prnjavorac.

Centralna tema sajma, o čemu će biti organizirana i panel diskusija, bit će emisije ugljendioksida u izvoznim proizvodima iz BiH. U toku sajma, Privredna komora Federacije BiH te JP Autoceste FBiH, organizovat će i panel diskusije iz svojih oblasti.

Organizator je za sve građane organizirao nekoliko besplatnih autobuskih linije iz Tešnja, kako bi mogli obići sajam, a besplatni autobusi osigurani su i za srednjoškolce zeničkih škola. Općina Tešanj i Udruženje, podsjetila je Prnjavorac, za petak navečer, ispred Doma kulture u Tešnju, spremaju i zabavni program.