BiH

Svečano otvorena prva uljara u Neumu

Autor: Biznis.ba
Svečano otvorena prva uljara u Neumu

Nakon dugo godina iščekivanja, danas je u Neumu svečano otvorena Uljara, odnosno pogon za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u privrednoj zoni Dubrava u Moševićima kod Neuma.

Uljaru je svečano otvorio premijer HNK-a Nevenko Herceg rekavši kako mu je izuzetna čast i zadovoljstvo da je ovaj projekt koji je potpomognut i od strane Vlade HNK-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK priveden kraju. Čestitao je načelniku općine i svima koji su zasluži za početak i završetak ovog iznimno važnog projekta za općinu Neum. Premijer je naglasio važnost i bogatstvo maslina u Hercegovini, a posebno u ovom kraju.

Prisutnima se obratio i načelnik općine Neum Dragan Jurković i zahvalio na dolasku. Istaknuo je istorijski značaj ove prve uljare u Neumu i olakšavajuću okolnost za sve maslinare iz općine Neum. Načelnik je naglasio kako su maslinova ulja iz Neumskog zaleđa itekako kvalitetna i višestruko nagrađivana, te se nada kako će se maslinarstvo u ovom kraju i dalje širiti i razvijati. Načelnik je zahvalio svim partnerima i investitorima, na poseban način Vladi HNK-a, premijeru Hercegu i ministru Joviću, Federalnom ministarstvu financija i ministrici Jelki Miličević koja je zbog drugih obaveza danas bila spriječena  otvaranju uljare, kao i prethodnoj vlasti u općini Neum koja je pokrenula ovaj projekt. Poželio je sretan rad svima u ovom pogonu, te pozvao sve maslinare s područja općine Neum da ovogodišnju preradu maslina obave u domaćoj uljari BESPLATNO.

“Proces prerade se odvija se na način da proizvođači maslina donose svoje plodove koje mi preuzmemo i vagamo. Posebnim strojem se čiste i peru, nakog čega slijedi mljevenje maslina, miješanje, te završna faza odvajanje ulja iz tjesta maslina centrifugom. Stroj za preradu je kapaciteta 750 kg”, pojasnio je za Neum.online Božo Mustapić, agronom iz Općine Neum.

Cijeli porojekt izgradnje zgrade uljare i nabavka stroja za preradu koštao je oko 1.300.000,00 KM. Projekt je potpomognut brojnim investitorima kao što su Federalno ministarstvo poljoprivrede, razvojna agencija SERD-a, Vlada HNK-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK te u konačnici Općina Neum.

Svi maslinari od danas mogu zakazati svoj termin za preradu maslina u Uljari u Moševićima.

Biznis.ba