BiH

Svečano otvoreni 5. Međunarodni Dani Mediterana u Neumu

Autor: Biznis.ba
Svečano otvoreni 5. Međunarodni Dani Mediterana u Neumu

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg svečano je otvorenim proglasio prodajno-izložbenu manifestaciju poljoprivrednih dobara pod nazivom 5. Međunarodni dani Mediterana u Neumu. Uputivši čestitke organizatoru, vodećim ljudima Općine koji su još jednom dokazali da neumorno doprinose razvoju privrede, ugostiteljstva i turizma u HNK-u, poručio je da su Dani Mediterana iznimno vrijedna manifestacija kako za HNK tako i za čitavu hercegovačku regiju.

''Ovdje se otvaraju vrata domaćim poljoprivrednicima i privrednicima za promovisanje njihovih proizvoda, ujedno i za doprinos razvoju našeg turizma, Općine Neum i neumskog zaleđa. Vlada HNK-a od početka prepoznaje i nesebično podržava ovakve ideje i projekte. Nebrojeno puta smo pokazali i dokazali da smo Vlada čitavog kantona, svih naših gradova i općina. Kontinuirano izdvajamo finansijska sredstava kao podršku ugostiteljima, turističkim radnicima, poljoprivrednicima i privrednicima svih grana. Podržavamo rad privrednih manifestacija, sajmova i promotivnih skupova, sve u cilju promocije ploda rada našeg čovjeka koji i jest glavni pokretač promjena, uspjeha i napretka ovog našeg životnog prostora'', rekao je ovom prilikom premijer Herceg i dodao da samo sinergijom svih nivoa vlasti i odgovornošću svih sudionika u turizmu, ugostiteljstvu, poljoprivredi i privredi možemo graditi i izgraditi kvalitetne proizvode i ostvariti održivost na svim područjima.

Inače, Dani Mediterana dvodnevna su manifestacija poljoprivrednih dobara koja se po peti put održava u Neumu i čiji je cilj da omogući domaćim poljoprivrednicima promociju njihovih proizvoda i da tako pridonese i obogati turističku ponudu, a i potakne razvoj poljoprivrede u neumskom zaleđu. Izložene su brojne poljoprivredne mediteranske kulture poput smokve, grožđa, maslina, šipka, kao i njihovih prerađevina, više vrsta vina, rakija, pršuta, sira i meda te ljekovito bilje i rukotvorine.

Osim premijera Hercega, nazočnima su se obratili ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK-a Donko Jović i načelnik Općine Neum Dragan Jurković.

Biznis.ba