danas svečano otvaranje

Svjetla na mostu Hercegovina uljepšala grandioznost

Autor: Biznis.ba
Svjetla na mostu Hercegovina uljepšala grandioznost
Foto: Facebook/Autoceste FBiH

Autoceste FBiH u susret današnjem otvaranju grandioznog mosta Hercegovina (ex Počitelj) objavili su na svojoj Facebook stranici noćne fotografije završenog zdanja.

Podsjećamo nedavno je na ovom mostu urađeno probno opterećenje nakon što su završeni radovi na sanaciji ranijih problema te je testiranje sa 12 kamiona težine po 40 tona uspješno završeno.

Također, 29. augusta 2024. dostavljena je Autocestama FBiH sva potrebna dokumentacija na izgradnji autoceste s pratećim objektima na Koridoru Vc dionica Mostar Jug – Južna granica, poddionica Počitelj – Zvirovići, čime su stvoreni uslovi za otvaranje i puštanje u saobraćaj.

Puštanjem u saobraćaj poddionice Počitelj – Zvirovići ukupne dužine 11 kilometara na Koridoru Vc, Bosna i Hercegovina će autocestom biti povezana s Republikom Hrvatskom preko graničnog prelaza Bijača.

Foto: Autoceste FBiH 

Most Hercegovina dug je blizu jedan kilometar, a nalazi se na visini iznad stotinu metara i jedan je od najkompleksnijih objekata na Koridoru 5C.

Zvanična ceremonija otvaranja će započeti danas u 19 sati svečanim programom, prenosi Ekapija. Presjecanjem vrpce i uz spektakularan vatromet postavljen duž mosta i službeno će biti otvorena dionica Počitelj – Zvirovići i most Hercegovina.

Foto: Autoceste FBiH 

Inače, izvođači radova na mostu Hercegovina su azerbejdžanska firma Azvirt Limited Liability Company, te kineske kompanije Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group. Kao podizvođač angažovana je kompanija Hering iz Širokog Brijega.

Ugovor o izgradnji potpisan je 20. juna 2019. godine, a vrijednost ugovora iznosila je oko 56 mil EUR.

Izgradnjom ovog mosta premoštava se magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željeznička pruga Sarajevo– Ploče.

Foto: Autoceste FBiH