BiH

Tarevci - Od simbola povratka do uspješnog primjera ruralnog razvoja

Autor: Biznis.ba
Tarevci - Od simbola povratka do uspješnog primjera ruralnog razvoja

Nahdet Sulejmen, rođen u Tarevcima 1963., od djetinjstva je radio na porodičnom imanju na proizvodnji voća i povrća, a danas vodi poljoprivrednu zadrugu "Tarevci", u zajednici koja je postala primjer održivog povratka u našoj zemlji.

- Od 2003. je krenuo rad na formiranju Zemljoradničke zadruge, te smo prvo radili na obnovi poljoprivrednih gazdinstava, a zatim smo doveli stručnjake za razvoj. Ušli smo u proces, počeli raditi na podizanju proizvodnje. Pronašli smo partnere i onda je sve krenulo naprijed - rekao je Sulejman, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II Projekta.

Uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica su kupili devastiranu kuću sa 12.000 kvadarata obradivog zemljišta za izgradnju Agro-biznis centra "Tarevci".

- Nakon ogromnih napora, ove godine završavamo izgradnju proizvodnih kapaciteta sa linijom za sušenje, hlađenje, termičku obradu, proizvodnju cijeđenih sokova i liniju za preradu drugih vrsta tradicionalnih prehrambenih proizvoda. U toku su radovi na rekonstrukciji objekta u kojem će biti smještena proizvodna infrastruktura - dodao je Sulejman.

Već dvije godine izvoze suhu šljivu u Holandiju i strateški su se opredijelili da najmanje 80 posto buduće proizvodnje prehrambenih proizvoda izvoze na tržište EU i Bliskog istoka. Na tom putu pomogla im je pdorška USAID/Sweden FARMA II Projekta.

- Ambasada SAD-a i USAID od 1996. pružaju kontinuiranu podršku u obnovi povratka na području opština Modriča i Vukosavlje. USAID nam je posebnu pomoć pružio u obnovi i razvoju ekonomije, tako da mi danas imamo oko 700 povratnika zaposleno u srednim, malim i mikro biznis jedinicama. Zatim su, u saradnji sa Švedskom, kroz Projekt FARMA I i FARMA II pružili značajnu pomoć izgradnji i razvoju Agro-biznis centra "Tarevci", posebno kroz nabavku, opremanje i montiranje hladnjača, te linije za sušenje - naveo je Sulejman.

Za njega je ključ razvoja poljoprivrede u povećanju proizvodnje, sistemskoj edukaciji i uvođenju novih tehnologija i standarda Evropske unije. Poručuje da je nužno udruživanje u zadruge, koje također treba reformirati po uzoru na uspješne evropske primjere.

- Morate povećati produktivnost rada svojih poljoprivrednih domaćinstava, a zbog usitnjenosti posjeda morate ući u proces restrukturiranja svoje proizvodnje kroz specijalizaciju, uvođenje novih visokorodnih sorti voća i povrća, i primjenu najmodernijih proizvodnih tehnologija - pojasnio je Sulejman.

Povratnici u Tarevce rade na rekonsturkciji objekta bivšeg motela, gdje žele napraviti biblioteku, umjetničku galeriju i zavičajnu zbirku. Obnovili su Omladinski dom još 2003., koji je danas centar kulturnog i društvenog života Modriče i Tarevaca.

Već devet godina razvijaju Međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva, obnovili su fudbalski klub i kulturno-umjetničko društvo, a mjesto je postalo prepoznatljivo i po februarskoj Ćetenijadi. Sulejman vjeruje da prostora za optimizam ima.

Biznis.ba / FENA