BiH

Tegeltija - Davidse: Dugogodišnja uspješna suradnja BiH i Svjetske banke

Autor: Biznis.ba
Tegeltija - Davidse: Dugogodišnja uspješna suradnja BiH i Svjetske banke

Svjetska banka je dugo prisutna u BiH i putem nje su realizovani mnogi važni projekti u zemlji, a u ovom trenutku se realizuje nekoliko njih - izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon sastanka sa izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidseom.

Tegeltija je dodao da su razgovarali o svim važnim temama koje diktiraju i definišu odnose BiH i Svjetske banke, kao i prioritetima za pripremu nove strategije djelovanja te financijske institucije u BiH. Podsjetio je da ta banka nije prisutna samo kao kreditor u BiH, već da pruža i konsultantske i druge usluge svim institucijama vlasti u BiH, ali i lokalnim zajednicama i javnim preduzećima.

- Problem je što je potrebno više od 30 mjeseci od trenutka kada Odbor Svjetske banke odobri neki projekat do početka njegove realizacije. Također je predug i proces ratifikacije sporazuma sa Svjetskom bankom i neophodno je da se taj proces ratifikacije pojednostavi i skrati, isključivanjem pojedinih procedura - kazao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, strategija Svjetske banke za budući petogodišnji period trebalo bi da prati i program rada Vijeća ministara i socijalno-ekonomske reforme koje su zajednički usaglašene u BiH. Naglasio je da bi strategija trebala da bude fokusirana na nekoliko oblasti - restruktuiranje sektora zdravstva, reformu javnih preduzeća, te reformu obrazovnog sistema - čiju analizu će Svjetska banka napraviti i predstaviti je u naredna dva do tri mjeseca. Također, nastavit će se sa realizacijom projekata koji se u ovom trenutku implementiraju, kao što su oni koji se odnose na energetsku efikasnost i putnu infrastrukturu.

- Saradnja je na visokom nivou i očekujem da se ona nastavi i ubuduće. Najveći dio projekata se realizuje putem entitetskih vlada, nešto putem kantona i lokalnih zajednica. Vijeće ministara BiH će svoj dio posla odraditi na vrijeme - istakao je Tegeltija.

Izvršni direktor Svjetske banke Koen Davidse je kazao da su na sastanku imali konstruktivnu diskusiju o temama koje će biti uključene u program saradnje čiji su elementi ulaganje u ljude, zdravlje, obrazovanje... Također će, kako je dodao, nastaviti sa reformom preduzeća u državnom vlasništvu, stvaranjem prilika za rad u privatnom sektoru, te se pokušati nadovezivati na ranije uspjehe uključujući energetsku efikasnost.

- Svjetska banka je u prethodnim decenijama imala izuzetno uspješnu saradnju sa BiH i nadamo se da će se tako i nastaviti u novom petogodišnjem programu saradnje kojeg planiramo dogovoriti u narednim mjesecima - istakao je Davidse.

Na sastanku je bilo govora i o predstojećem Godišnjem sastanaku Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji će biti održan u Sarajevu u junu.

- To je skup 13 članica Svjetske banke čiji je dio i BiH. Drago mi je da ću ponovo uskoro doći u BiH, ali tada neću biti sam. Tu će biti najviši predstavnici tih 13 zemalja, a također i najviši predstavnici Svjetske banke i MMF-a - dodao je Davidse.

To, prema njegovim riječima, još jednom potvrđuje koliko je partnerstvo sa BiH važno i za Svjetsku banku i MMF, te da se očekuje intenziviranje saradnje u narednim mjesecima.

Biznis.ba / FENA