BiH

Tegeltija - Koč: Postoji potencijal za unapređenje privredne saradnje

Autor: Biznis.ba
Tegeltija - Koč: Postoji potencijal za unapređenje privredne saradnje

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Kočem.

Razgovarano je o unapređenju ekonomskih i trgovinskih odnosa BiH i Turske, s osvrtom na ratifikaciju Sporazuma o slobodnoj trgovini i prednostima koje bi taj sporazum donio.

Predsjedavajući Tegeltija je upoznao ambasadora Koča da je provođenje reformskih mjera s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i stvaranja uslova za privlačenje investicija, jedan od prioriteta u radu novog saziva Vijeća ministara.

Tokom sastanka je naglašeno da je Turska značajan vanjskotrgovinski partner BiH, te da postoji potencijal za unapređenje privredne saradnje i investicionih ciklusa u oblastima od zajedničkog interesa.

Predsjedavajući Tegeltija i ambasador Koč složili su se da je neophodno intenzivirati saradnju i u oblasti infrastrukture i istakli spremnost da se planirani projekti, među kojima je i izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo, što prije realizuju.

Ovom prilikom predsjedavajući Tegeltija je naglasio značaj izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo za sve zemlje u regionu, te izrazio nadu da će BiH i Turska po tom pitanju dostići nivo saradnje kao što je imaju Republika Srbija i Turska.

Predsjedavajući Vijeća ministara još jednom je uputio izraze žaljenja zbog stradanja velikog broja građana Turske u zemljotresu koji je nedavno pogodio tu zemlju, te istaknuo da će BiH, u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima pružiti maksimalnu podršku na ublažavanju posljedica.

Sagovornici su tokom sastanka razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH i regionu – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Biznis.ba / FENA