18. po redu

Tešanjski sajam privrede prilika za saradnju, razmjenu iskustava i investicija

Autor: Biznis.ba
Tešanjski sajam privrede prilika za saradnju, razmjenu iskustava i investicija
Foto: Fena

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić poručio je, povodom otvaranja 18. sajma privrede Tešanj-BiH, kako je ponosan da je ta općina svih osamnaest sajmova bila partner Udruženju privrednika "Biznis centar“ Jelah – Tešanj, ali ističe da javni i privatni sektor na tom području uspješno sarađuje i u svim drugim oblastima.

Zahvalio je Udruženju privrednika „Biznis centar“ Jelah – Tešanj, koje je organizator najveće privredne smotre u Zeničko-dobojskom kantonu te jedne od najvećih u BiH, kao i zemlji partneru Sajma Indoneziji i gradu partneru Cazinu.

- Javnost u BiH pa i regiji je navikla da iz Tešnja dolaze pozitivni rezultati i pozitivna energija. Tešanj je za 2024. godinu, od FDI magazina proglašen mikroregijom budućnosti. Prvi put smo se našli na ovoj listi 2014. godine, sa općinama Žepče i Teslić - izjavio je Huskić.

U prethodnih 10 godina, kako je naveo, u Tešnju je povećan broj poslovnih subjekata za 900 ili 40 posto. Otvoreno je 4000 radnih mjesta, odnosno broj zaposlenih je povećan za 44 posto. Uz rast ekonomije zabilježeni su i pozitivni demografski pokazatelji.

- Ovog ljeta smo prešli brojku od 14.000 radnih mjesta i 3000 poslovnih subjekata, što je, uz činjenicu da imamo oko 44.000 stanovnika i da nismo administrativno sjedište, odličan rezultat. Uporedo s privatnim sektorom, javni sektor je imao svoj put razvoja, pa ću istaći da smo i dalje općina koja ima najmanje zaposlenih u administraciji te da pratimo svjetske i regionalne standarde u poslovanju - podvukao je Huskić.

Gradonačelnik Grada Cazina Nermin Ogrešević poručio je kako je privilegija pojaviti se na ovom sajmu te predstaviti postignuća privrede tog grada, navodeći da u tome vidi potencijal za saradnju s Općinom Tešanj, za razmjenu iskustava, ideja i međusobnih investicija, prenosi Fena.

- I Grad Cazin je dinamična sredina. Ima svoj tempo razvoja, imamo uspješne poduzetnike i privrednike od kojih su neki danas ovdje i izlagači. Imamo potencijal, određeni se sektori naročito brzo razvijaju. Međutim, nijedna zajednica ne može sama funkcionirati nego moramo raditi zajedno - poručio je Ogrešević.

Načelnik Općine Doboj Jug Mirnes Tukić, na čijoj se teritoriji održava i ovogodišnji Tešanjski sajam, naglasio je kako rast tog sajma pokazuje da se razvija i raste i naša privreda.

-Naši privrednici znaju način kako da implementiraju ono što su zacrtali. Oni su neumorni. Rade na inovacijama, na novim znanjima, rade na partnerstvima, grade mostove suradnje i povjerenja na prevazilaženju niza prepreka. Općine Tešanj i Doboj Jug partneri su oslonac, partner i podrška svojoj privredi - kazao je Tukić.

Ministrica privrede Republike Srbije Adriana Mesarović istakla je kako Tešanj svima može biti primjer te da su zato ovaj sajam i entuzijazam koji je prepoznali jako važni.

- Danas ekonomska razmjena između Srbije i BiH iznosi, bezmalo, tri milijarde eura. S jedne strane to je impozantno, ali svakako nije dovoljno. Međutim, potrebno je da se usmjerimo na jačanje industrijskih potencijala i stvaranje regionalnih proizvoda. Srbija želi da bude partner svima u regionu, jer izolovane privrede ne rastu - naglasila je.

Predsjednica Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah – Tešanj Saća Prnjavorac naglasila je kako je ovaj sajam postao “punoljetan” te je izrastao u vrlo značajnu manifestaciju, prema kojoj svi prilagođavaju kalendar i planiraju svoje obaveze u septembru mjesecu svake godine.

-To je najbolji pokazatelj uspjeha kojeg smo postigli i kojeg nesebično želimo obilježiti i podijeliti sa svima vama - kazala je Prnjavorac.

Ključna tema ovogodišnjeg sajma je "zelena energija“, koja postaje sve važnija u kontekstu globalnih klimatskih promjena i održivog razvoja. Poseban fokus bit će na CBAM taksama i mjerama koje se uvode kako bi se regulirala proizvodnja i izvoz na temelju emisije ugljika.