Hanić za Biznis.ba

TMD iz Gradačca ima fabriku i u Hrvatskoj: Kakva su iskustva?

Autor: Biznis.ba
TMD iz Gradačca ima fabriku i u Hrvatskoj: Kakva su iskustva?
Foto: Biznis.ba

Jedna od najvećih bh. kompanija, TMD Group Gradačac, već izvjesno vrijeme proizvodi i u svojoj fabrici u susjednoj Hrvatskoj. Proizvodnja je smještena u malo pogranično mjesto Babina greda.

Tamo TMD ima proizvodni pogon u kojem zapošljava 20-ak radnika koji proizvode dijelove za kamionske točkove.

Adem Hanić, direktor TMD Group za Biznis.ba kaže da je isti profil radnika, za poslodavca jeftiniji u Hrvatskoj nego u Bosni i Hercegovini.

- To je apsurd. Radnik u BiH dobije manje za svoj rad nego u Hrvatskoj, isti takav. Dakle, radnik u Hrvatskoj odnese više kući nego radnik u Bosni, samo zato što su opterećenja u, konkretno Federaciji BIH prevelika. To su apsurdi, kaže Hanić i nastavlja:

- Babina greda je nerazvijena općina, mi kada kupujemo nove mašine, pošto se radi o EU, mi dobijemo poticaje iz evropskih fondova, iz fondove Hrvatske. Tamo se investiranje podstiče, dok se u Federaciji BIH oporezuje.

Dodaje da sve veći, pa i najveći problem postaje radna snaga.

- Mi se snalazimo, jer ni to pitanje uvoza radne snage nije riješeno na državnom nivou. Uzimamo radnike koji već imaju dozvole. U našoj kompaniji već radi 16 radnika iz Bangladeša, kaže Hanić.

TMD trenutno zapošljava 800 radnika i imaju četiri proizvodne firme, u Gradačcu, Sarajevu i Brčkom i već pomenutu u Hrvatskoj. Specijalizovan je za proizvodnju vanjskih i unutrašnjih prstenova za automobilske ležajeve. Radi za najveće svjetske kompanije kada je u pitanju proizvodnja komponenti za automobilsku industriju. Među njima su Schaefller, SKF i NTN/ SNR.