BiH

TP Posušje - Naprednim tehnologijama do razvoja lokalnog gospodarstva

Autor: Biznis.ba
TP Posušje - Naprednim tehnologijama do razvoja lokalnog gospodarstva

U Fondaciji Tehnološki park Posušje održan je Dan otvorenih vrata na kojem je gospodarstvenicima i zainteresiranim pojedincima predstavljen zajednički projekt HERAG-a, Sveučilišta u Mostaru i Općine Posušje, a čija je svrha edukacijom omogućiti primjenu novih sofisticiranih tehnologija u proizvodnji i time bolju konkurentnost na tržištu.

- U okviru Dana otvorenih vrata, aktivnost koju smo namijenili našim gospodarstvenicima, posebno onim iz sektora metala i plastike, ima za cilj da iz prve ruke saznaju sve mogućnosti koje nudi ovaj naš Logistički centar, odnosno Tehnološki park, s ljudima koji djeluju u njemu - kazao je načelnik općine Posušje Ante Begić.

Ustvrdio je kako je važno raditi na stvaranju takvog sustava kroz koji će sinergijski djelovati obrazovne institucije i gospodarstvenici u cilju osposobljavanja za realni sektor.

- Drago mi je da smo se ovdje danas sastali kako bi vam naši profesori imali priliku iz prve ruke pokazati što sve ovdje mogu napraviti, odnosno izraditi određene rezervne dijelove za strojeve u tvorničkim pogonima, te tako skratiti vrijeme i ovisnost o nabavki iz drugih zemalja - istaknuo je Begić.

Pritom se dotaknuo i procesa dvojnog obrazovanja, koji se već provodi u Logističkom centru, a čiji je cilj kroz konvencionalno obrazovanje i praksu stvoriti kadrove konkurentne na tržištu rada.

Radoslav Luburić, ravnatelj Heraga kazao je kako se kroz zajedničku suradnju nastoji biti servis poduzetnicima, srednjim školama za dualno obrazovanje te servis visokoškolskom obrazovanju.

Zbog toga su, kaže, i nabavljeni strojevi i prateća oprema.

Luburić je najavio nastavak apliciranja na pozive i projekte, jer ovakva tehnologija će, smatra, za par godina biti zastarjela zbog čega je nužno pratiti korak s vremenom i inovativnim idejama.

Ponajviše o potencijalima nabavljene inovativne opreme, procesu edukacije radnika u sektoru metala i plastike i benefitima koje ona donosi govorio je dekan Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Željko Stojkić.

- Danas smo demonstrirali nekoliko tehnologija koje će se moći koristiti ovdje u Tehnološkom parku za potrebe lokalnih poduzeća i učenika iz srednjih škola. Radi se o visokoj tehnologiji, robotici, mjeriteljstvu korištenjem 3D laserske tehnologije, reverzibilnom inženjerstvu. Sve to može pomoći lokalnim poduzećima da budu učinkovitiji, ali i da mladi ljudi dobiju vrhunska znanja - naglasio je Stojkić.

Dodao je kako je krenula edukacija za CNC operatere te da se u Tehnološkom parku stvaraju uvjeti za nove edukacije i za pružanje novih usluga lokalnim poduzećima.

Tijekom Dana otvorenih vrata prof. Stojkić i studenti napravili su demonstraciju daljinske komunikacije, odnosno upravljanja 'robotskom rukom' iz centra u Posušju prema laboratoriju u Mostaru kojom se mogu automatizirati proizvodni procesi.

Uz to, pokazali su način na koji se putem CNC strojeva u Posušju i na Sveučilištu u Mostaru mogu izraditi rezervni dijelovi za strojeve koji se koriste u proizvodnji plastike, i to čak bez pratećih specifikacija, zahvaljujući upravo naprednoj tehnologiji mjerenja i 3D laserske tehnike.

Današnja predstavljena inovativna rješenja, sudeći prema raspravi u kojoj su sudjelovali, izazvala su interes među proizvođačima iz srodnih industrija, a događaju su nazočili i predstavnici Udruge gospodarstvenika općine Posušje na čelu s predsjednikom Damirom Vicanom.

(FENA)