Klub SDP-a

Traži se da se šira javnost uključi u javnu raspravu o urbanističkom planu KS

Autor: Biznis.ba
Traži se da se šira javnost uključi u javnu raspravu o urbanističkom planu KS
Foto: BIznis.ba

Upravo je Klub SDP-a tokom zasjedanja Skupštine Kantona Sarajevo uputio inicijativu da se izmjeni i dopuni predloženi Zaključak o načinu provođenja javne rasprave o utvrđivanju nacrta urbanističkih planova za različite opštine u Kantonu Sarajevo.

Klub poslanika/ca SDP-a BiH u SKS predlaže da se u tačci 3 spomenutog zaključka koji glasi „Učesnici u javnoj raspravi su kantonalni organi uprave, jedinice lokalne samouprave, naučne i stručne ustanove.“, na kraju rečenice doda i tekst; „i javnosti Kantona u cjelini“ kao što je precizirano čl. 141 Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo.

Na ovaj način se omogućava da i građani učestvuju u raspravi putem zborova građana, okrugli stolova i na druge načine, te da se ulože dodatni napori od strane Vlade KS i Skupštine KS da se animira javnost za učestovanje u pomenutoj javnoj raspravi.

Mišljenja smo da je, s obzirom na preporuke Aarhuške konvencije, ali i u duhu generalnog opredjeljenja SDP-a da u procese odlučivanja što više uključuje zainteresovanu stručnu i laičku javnost, te posebno zbog sve manjeg interesa javnosti za participaciju u procesima donošenja odluka od javnog interesa (uzrokovane i nedovoljno aktivnom ulogom javnih institucija u animiranju javnosti za učestvovanje u procesu donošenja odluka od javnog interesa), potrebno na različite načine u javnu raspravu o nacrtima urbanističkih planova u KS, kao strateških dokumenata od ogromnog javnog interesa, uključiti što veći broj građana – a to je moguće samo kroz proaktivni pristup javnih institucija. Samo na ovaj način moguće je postići potrebnu transparentnost i uključenost prilikom donošenja za javnost značajnih odluka poput ovih.