Sjednica PDPSBiH

Traži se nova raspodjela prihoda od UIO, milijarde iz FBiH idu u RS

Autor: Biznis.ba
Traži se nova raspodjela prihoda od UIO, milijarde iz FBiH idu u RS
Foto: Biznis.ba

Postavljanjem poslaničkih pitanja članovima Vijeća ministara BiH počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zastupnik Šemsudin Mehmedović postavio je pitanje ministru finasija i trezora BiH Srđanu Amidžića, zašto ni tri mjeseca nakon odlule Predstavničkog doma BiH, Upravni odbor UIO nije angažirao nezavisnu finansijsku revizorku kuću?

Mehmedović pita zašto se inicijativa nije realizirala, niti je dostavljano obrazloženja zašto nije? On je podsjetio da je jedina vanjska revizija UIO obavljena 2006. godine, što znači da vanjska revizija nije izvršena 17 godina.

- Svi relevantni pokazatelji - uvoz, izvoz, promet na fiskalnim kasama pokazje da se raspodjela prihoda od indirektnih poreza koju godinama obavlja UO UIO obavlja na štetu Federacije BiH, a u korist Republike Srpske. Smatram da je Upravni odbor dužan da provodi zakon i poštuje vladavinu prava. Pitanje ministru je kada će UO UIO u skladu sa zakonom angažirati nezavisnu vanjsku revizorsku kuću koja će provjeriti rad UIO kao i raspodjelu prihoda, rekao je Mehmedović i dodao:

- Koliko je Federacija BiH ekonomski moćnija od RS najbolje pokazuje da je štednja građana u FBiH u 2023. godini iznosila 11,3 miljarde KM, a u RS 2,6 milijardi.