BiH

Trebinje spremno za turističku sezonu

Autor: Biznis.ba
Trebinje spremno za turističku sezonu

Smještajni kapaciteti za predstojeće vaskršnje i prvomajske praznike u Trebinju još nisu popunjeni, ali se očekuje da će biti u narednih nekoliko dana kada bi najjužniji grad Srpske trebalo da posjeti veliki broj turista, naročito iz Srbije i Crne Gore, rekao je Srni direktor trebinjske Turističke organizacije Marko Radić.

Radić je naveo da Trebinje raspolaže sa 2.000 registrovanih ležajeva, te da su turistima, osim centra i Starog grada, najinteresantnije lokacije manastiri Tvrdoš i Hercegovačka Gračanica.

On je dodao da je za sve veći broj turista koji posjećuju Trebinje nezaobilazna lokacija kompleks hotela "Grad sunca".

Prema njegovim riječima, u Trebinju je za prva tri mjeseca registrovano 8.578 noćenja, što je za pet odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada ih je bilo 8.096.

"Od ukupnog broja registrovanih noćenja za prvo tromesječje, najviše turista je bilo iz Srbije, zatim iz Crne Gore ali i iz Južne Koreje", istakao je Radić.

Kada je riječ o dnevnim posjetama, Radić je naveo da najviše turista dolazi iz NJemačke, zatim iz Belgije, Švedske i Srbije.

On je izrazio očekivanje da će u predstojećoj sezoni biti nastavljen trend povećanja broja noćenja i dnevnih posjeta.

"Očekuje nas niz manifestacija tokom sezone koje će dodatno privući turiste. Poznato je da je Trebinje prvi grad u Republici Srpskoj kojeg je nadležno ministarstvo proglasilo turističkim mjestom, što govori da je najbolja destinacija u proljećnom i ljetnjem periodu u Srpskoj", istakao je Radić.

Trebinje je i prošle godine imalo rekordan broj turista, a brojka od 93.929 registrovanih noćenja govori o uvećanju od oko 36 odsto u odnosu na 2017. godinu, podaci su trebinjske Turističke organizacije.

Najveći broj noćenja u prošloj godini ostvarili su strani turisti, a najviše ih je došlo iz Turske, Francuske, Južne Koreje i Srbije.

Trebinje je u prošloj godini posjetilo 70 odsto stranaca, dok je domaćih turista bilo oko 30 odsto.

Biznis.ba