Financial Times

Tri bh. grada među top deset mikrogradova budućnosti

Autor: Biznis.ba
Tri bh. grada među top deset mikrogradova budućnosti
Foto: Ilustracija

U vremenu političkih previranja, zbog kojih ispaštaju svi, ponajviše ekonomija, jedna je pozitivna priča. Na listu renomiranog svjetskog časopisa “Financial Times” među top deset mikrogradova budućnosti, pogodnih za investiranje, našla su se tri grada iz naše zemlje - Tešanj, Kakanj i Gradiška. 

 Tešanj je na četvrtom, Kakanj na sedmom, a Gradiška na devetom mjestu među 117 ostalih evropskih gradova - tako je časopis “Financial Times” rangirao naše gradove na listi mikrogradova budućnosti ispod stotinu tisuća stanovnika. A razloga zašto su na ovoj listi je mnogo. Prvenstveno u Tešnju.

- Mi smo u posljednjih desetak godina imali rast izvoza od nekih 80 posto, rast uvoza od 70-ak posto. Samo u posljednje četiri godine promet je s milijardu i 400 došao na dvije i pol milijarde, dakle, porastao je i broj zaposlenih, a u posljednjih godinu dana mislim da je novih oko 350 poslovnih subjekata - kazao je Suad Huskić, načelnik Tešnja.

Riječ je o čitavom mozaiku faktora koji utječu na dobre rezultate. Ocjenjivani su ekonomski potencijal, ljudski kapital i stil života, ekonomičnost, povezanost, povoljnost za poslovanje te strategija izravnih stranih ulaganja, prenosi Večernji list BiH.

U općini Kakanj dobivate refundaciju troškova osnivanja firme u potpunosti, tako da poduzetnik koji se odluči na registraciju firme tehnički ne mora imati ništa osim svog osnovnog kapitala. A više od hiljadu poslovnih subjekata omogućilo je da ovaj bh. gradić ima i najveći prosjek plata u Zeničko-dobojskom kantonu i čak 40 milionera, ističu iz Razvojnog centra.

- Ono što je nama bilo bitno je Kakanj pozicionirati na tu listu radi onoga što nam dolazi u idućem periodu kroz pretpristupne fondove IPO 24 i velika finansijska sredstva koja će biti na raspolaganju BiH, a prema nekim naznakama, bit će na raspolaganju i lokalnim zajednicama za izravne projekte - kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik općine Kakanj.

Aldin Ćatić, direktor Razvojnog centra Kakanj, rekao je: - Imamo ozbiljan program stipendiranja deficitarnih zanimanja na području općine Kakanj, tako da gledamo osigurati i kvalitetnu radnu snagu za sve naše subjekte i formirati se u saradnji s privredom.

U Gradišci privrednici i građani u roku od sedam dana mogu dobiti lokacijske uslove, za pet dana građevinsku, a za 15 upotrebnu dozvolu, što uveliko olakšava ulaganja i pozicionira ih na deveto mjesto evropskih mikrogradova. Ekonomski stručnjaci ističu kako na listu Financial Timesa nije lako doći jer je jedno od vodećih svjetskih glasila.

Prof. dr. Jasmin Halebić s Ekonomskog fakulteta UNZE-a, rekao je: - Financial Times ima prosječnu dnevni tiraži veći od 115 hiljada primjeraka, a kada se tome doda njegov utjecaj putem online platformi, onda se može kazati kako je ova informacija od globalnog značaja i za nju su doznali poslovni ljudi, turisti, oni koji donose odluke, investitori.

Iako je naše uređenje do te mjere birokratiziralo i zakomplikovalo sistem parafiskalnim i fiskalnim opterećenjima, koja, ističu privrednici, guše bh. ekonomiju, ova tri grada dokazala su da postoji način da se olakšava koliko se zakonski olakšati može - i time postavili obrazac ponašanja drugim bh. gradovima.