naučno-stručna predavanja

Turistička infrastruktura temelj održivog turizma u TK

Autor: Biznis.ba
Turistička infrastruktura temelj održivog turizma u TK
Foto: Fena

Na 51. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije održana su naučno-stručna predavanja iz više oblasti, a o temi pod nazivom “Razvoj turističke infrastrukture kao temelj održivog turizma u Tuzlanskom kantonu” govorio je profesor Bahrija Umihanić.

Turistička infrastruktura u Tuzlanskom kantonu, kako je rečeno u Gradačcu, ocjenjuje se kao nerazvijenom, ali postoje značajne mogućnosti za njeno poboljšanje. Poboljšanje će se dogoditi najprije kroz realizaciju mjera iz Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period od 2024. do 2029. godine.

- Razvoj i unapređenje te infrastrukture predstavlja temelj za razvoj turizma jer omogućava kreiranje kvalitetnog turističkog proizvoda koji može zadovoljiti potrebe i očekivanja modernih turista. Tuzlanski kanton, sa svojim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskim naslijeđem i bogatom tradicijom, ima ogroman potencijal za razvoj različitih oblika turizma, prenosi Fena. Međutim, da bismo iskoristili taj potencijal, neophodno je kontinuirano raditi na unapređenju i razvoju turističke infrastrukture, što će omogućiti održivi rast i razvoj turizma, povećanje konkurentnosti turističkog sektora i stvaranje novih radnih mjesta - naveo je Umihanić.

Strategijom je predviđeno izdvajenje oko 26 milona KM i to bi trebalo osigurati bolje kulturne sadržaje, puteve i drugu infrastrukturu na turističkim destinacijama. Neophodno je raditi na osposobljavanju mladih ljudi kako bi mogli pružiti kvalitetnu uslugu jer i od njih zavisi ukupan turistički doživljaj i dojam za posjetioce, saopćeno je iz Službe za informisanje “Sajam šljive”.