UAE

Turistička zajednica KS promoviše turističke potencijale na sajmu ATM Dubai

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, zajedno sa hotelima, turističkim agencijama i predstavnicima javnog turističkog sektora, uspješno predstavlja i promoviše turističku ponudu KS i BiH na jednom od najznačajnijih međunarodnih sajmova turizma Arabian Travel Market koji se održava od 6. do 9. maja u Dubaiju (UAE).

Sajam ATM Dubai je najveći i najznačajniji sajamski događaj koji se održava na Bliskom i Srednjem Istoku i jedan od vodećih poslovnih događaja u svijetu. Procjenjuje se da vrijednost sklopljenih poslova u toku trajanja sajma iznosi više od 2,5 milijardi dolara. Ovogodišnje izdanje okupilo je gotovo 2.600 izlagača iz cijelog svijeta.

“Tržište zemalja Zaljeva prepoznajemo kao jedno od prioritetnih kada je u pitanju Kanton Sarajevo, s obzirom da trećina ostvarenih turističkih dolazaka i noćenja u KS na godišnjem nivou otpada upravo na zaljevske zemlje. Turisti iz UAE i drugih zemalja Zaljeva se zadržavaju duže od prosjeka, dobre su platežne moći, a najviše interesa pokazuju za prirodne ljepote, zelene oaze, outdoor turizam, zaštićena prirodna područja, ali i za našu tradiciju, gastronomiju i kulturno-historijsko naslijeđe. Izrazito važna pogodnost je postojanje direktnih aviokonekcija s Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

ATM Dubai ćemo iskorisiti kao priliku za još kvalitetniju promociju turističke ponude kroz B2B sastanke i direktnu komunikaciju sa potencijalnim poslovnim partnerima. Turisti i turoperateri iz zaljevskih zemalja su prepoznali kao komparativne prednosti Sarajeva i BiH, kako u odnosu na regionalne, tako i na svjetske destinacije, izuzetno dobar omjer cijene i kvaliteta turističke ponude, visokokvalitetne usluge smještaja, te raznovrsnost turističke ponude i specifičnih oblika turizma koji mogu zadovoljiti potrebe najrazličitijeg profila turista, a posebno je značajna ponuda halal turizma.

Veliki izazov za nas u Turističkoj zajednici je bio organizovati učešće za čak 23 suizlagača i osigurati adekvatan prostor za promociju. Uspjeli smo na 145 metara kvadratnih napraviti izuzetno atraktivan štand koji privlači pažnju posjetilaca, te smo čak prezentovani i u dnevnom biltenu sajma kao štand koji vrijedi posjetiti. 

Ovog ljeta očekujemo najbolju turističku sezonu”, kazao je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.