BiH

Turizam u BiH: Na području Srebrenice uskoro izgradnja etno sela

Autor: Biznis.ba
Turizam u BiH: Na području Srebrenice uskoro izgradnja etno sela
Predsjednik Udruženja "Prijatelji prirode oaza mira“ Irvin Mujčić kazao je da to udruženje u narednom periodu planira realizirati brojne aktivnosti, a jedna od njih je izgradnja etna sela u Slapovićima na lokaciji Kasapić.

"Za početak će to biti tri male kuće koje su pravljene u stilu osećanskih neimara. Zatim ćemo uraditi mlin kao nekad kad se koristio, koji će biti korišten za mljevenje brašna, a ujedno i za struju. Narod je tokom rata pravio male mlinove kako bi imao struju, a isto tako ćemo mi raditi. Cilj nam je da pokažemo da se od prirode može živjeti", kaže Mujčić u razgovoru za Fenu.

Ističe da je sredstva za izgradnju etna sela omogućila jedna fondacija iz Italije, a njegovom izgradnjom se građanima i turistima želi omogućiti mjesto gdje će se opustiti i uživati u prirodi.

Osim tih prvih ulaganja koja su najavljena, planirano je da se i u narednom periodu nastavi izgradnja drvenih kućica i šadrvana u okviru etno sela.

"Ove godine imamo mogućnost da zaposlimo tri osobe, ali samo sezonski i radujemo se zbog toga, jer ćemo time omladini pokazati da nemaju potrebe da idu u Njemačku pored naših neiskorištenih potencijala. Trebamo samo malo uložiti kako bi uspjeli", poručio je Mujčić.

Pojašnjava da se Udruženje "Prijatelji prirode oaza mira“ finansira samostalno te da onoliko koliko dobiju od turista ulažu u svoje projekte, a ove godine su, kaže, imali dosta pomoći izvana.

Mujčić najavljuje brojne aktivnosti koje će Udruženje realizirati tokom godine, kao što su međunarodni omladinski kamp za mlade te festival na otvorenom na kojem će biti promovirana domaća proizvodnja.

"U sklopu festivala biće održan veliki koncert na kojem će svirati bendovi iz Japana, Izraela, Belgije, Austrije, kao i domaći bendovi. Naši gosti će biti svih nacionalnosti kako bi pokazali da svi zajedno možemo nešto uraditi. Poslaćemo lijepu poruku iz Srebrenice da je suživot moguć u našem gradu", rekao je Mujčić.

Također, aktivisti Udruženja "Prijatelji prirode oaza mira“ imaju odličnu saradnju s vlasnikom ergele konja Eminom Bektićem iz Jasenove kod Srebrenice s kojim u narednom periodu planiraju da rade na zajedničkim projektima.

"Emin planira da izgradi bogomolju za sve turiste koje nas posjete, bez obzira koje vjere bili. Bitno je da imaju mjesto gdje se mogu pomoliti Bogu, a nema ništa ljepše vidjeti ljude svih vjera kako se zajedno mole", ističe kaže Mujčić.

Biznis.ba / FENA