BiH

Turska prepoznala rad Vlade ZDK u oblasti javno-privatnog partnerstva

Autor: Biznis.ba
Turska prepoznala rad Vlade ZDK u oblasti javno-privatnog partnerstva

Glavna tema ovogodišnje Istanbulske sedmice javno-privatnog partnerstva (JPP), koja je održana od 30. oktobra do 2. novembra u Istanbulu, bila je "Poticanje razvoja infrastrukture s JPP-ovima".

Događaj je organizovan u saradnji s Ministarstvom trgovine Republike Turske, DEIK-om (Odborom za vanjske ekonomske odnose) i istanbulskim PPPCoE (Istanbulskim javno-privatnim partnerskim centrom izvrsnosti), a doprinos su dali i Istanbulska privredna komora, GI Hub, IFC- Grupacija Svjetske banke, Islamska razvojna banka (IsDB), Borsa Istanbul i sveučilišta.

Na poziv turske ambasade i organizatora učestvovali su i predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) - ministar za privredu Zlatko Jelić i šef Odsjeka za JPP u Ministarstvu za privredu Dženita Hrgić. Bila je to prilika za okupljanje uglednih znanstvenika, visokih vladinih dužnosnika i vodećih predstavnika privatnog sektora kako bi razgovarali o izazovima, stečenim lekcijama i definisali najbolje prakse za JPP projekte širom svijeta.

Istanbulska sedmica JPP obuhvatila je obuku, radionice i panele koji su bili posvećeni pripremi projekata za JPP, realizaciji JPP za bolju infrastrukturu, a upriličena je i posjeta završenim projektima JPP–a u Turskoj.

Pored predstavnika ZDK, kao jedinog predstavnika iz Bosne i Hercegovine, učestvovali su predstavnici iz još 34 zemlje - Turske, Afaganistana, Albanije, Argentine, Australije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Brazila, Bugarske, Kameruna, Češke, Estonije, Francuske, Njemačke, Iraka, Kazahstana, Kosova, Kirgistana, Mauritanije, Maroka, Sjeverne Makedonije, Nigerije, Pakistana, Rumunije, Srbije, Južnoafričke Republike, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država.

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za privredu su učesnicima prezentovali JPP model u Zeničko-dobojskom kantonu, zakonski okvir JPP-a, katalog potencijalnih JPP projekata Zeničko-dobojskog kantona, te dostupne sektore i projekte za investiranje privatnog sektora po modelu JPP-a, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

Biznis.ba / FENA