Infrastrukturni razvoj aerodro

Tuzla stvara uslove za dolazak novih aviokompanija: Milion maraka za svjetlosnu signalizaciju

Autor: Biznis.ba
Tuzla stvara uslove za dolazak novih aviokompanija: Milion maraka za svjetlosnu signalizaciju
Foto: Biznis.ba

Prošle subote iz Tuzle je obavljen prvi let Istanbul - Tuzla čime je ozvaničena saradnja sa aviokompanijom Pegasus.


Ova saradnja uspostavljena je bez subvencija Vlade TK.

Vlada kontinuirano ulaže u infrastrukturu aerodroma, što će stvoriti uslove za dolazak atraktivnih aviokompanija koje lete za destinacije širom Evrope. Tako je završen projekat izgradnje svjetlosne signalizacije na pisti Međunarodnog aerodroma Tuzla.

“Godinama unazad su aviokompanije tražile da se uradi svjetlosna signalizacija centralne linije piste na tuzlanskom aerodromu. Godinama su strateški partneri ignorisani, na kraju su zbog takvog odnosa i nemara “odletili sa MAT-a”, a sve političke kritike je pokupio aktuelni saziv kantonalne Vlade i menadžment MAT-a. Ipak, ista je Vlada prošle godine osigurala sredstva u iznosu od 1.000.000 KM, a prije nekoliko dana je završen i glavni projekat za ovu veoma važnu investiciju”, naveo je kantonalni premijer Irfan Halilagić.

Halilagić je dodao kako sistem svjetlosnog obilježavanja piste povećava konkurentnost tuzlanskog aerodroma, a time je i veća mogućnost dolaska najboljih avioprevoznika.

Osim osvjetljenja piste u toku su i radovi na izgradnji objekta atrija, uskoro će krenuti i dogradnja i nadogradnja trećeg gatea te certificiranje aerodroma po EASA standardima. Sve navedeno bi, kako trebalo tuzlanski aerodrom učiniti poslovno atraktivnijim i stvoriti preduslove za dalji razvoj ove zračne luke.