Prekinuta tradicija

Tuzlanski kanton četiri godine bez putničkih vozova

Autor: Biznis.ba
Tuzlanski kanton četiri godine bez putničkih vozova
Pruga Tuzla / Biznis.ba

Kroz Tuzlanski kanton od decembra 2019. godine putnički vozovi više ne prolaze, jer je posljednja linija koja je putnike prevozila od Tuzle do Doboja zvanično ukinuta krajem 2019.godine.

Na ovaj način prekinuta je tradicija duga 133 godine, a željezničke stanice tuzlanske regije ostale su puste.

O sinoć je na snazi novi red vožnje na željeznicama u BiH, a po njemu i dalje putnički vozovi neće saobraćati kroz Tuzlanski kanton.

„Vozovi Željeznica Republike Srpske od 14. decembra 2019. godine ne saobraćaju iz Doboja do Tuzle, već samo do Petrova. Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, koje su još 2012. godine ugasile svoj putnički saobraćaj u Tuzlanskom kantonu, u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo uspostavile su funkcionalan putnički saobraćaj na relaciji Sarajevo-Visoko-Sarajevo i Sarajevo-Pazarić-Sarajevo. Uz podršku Vlade Federacije BiH i u vlastitoj režiji Sarajevo povezuju s Maglajem, Zenicom i Čapljinom, a ljeti voze i do Ploča.
Zašto Vlada Tuzlanskog kantona i ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja ne poduzmu konkretne korake u dogovoru sa Željeznicama Federacije, Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija i Vladom Federacije Bosne i Hercegovine?“ – pitaju iz neformalne grupe građana Prijatelji željeznice, koja se godinama zalaže za vraćanje putničkih vozova na šine u TK.

Prijatelji željeznica dodaju da Tuzlanski kanton pune četiri godine nema putničkog željezničkog saobraćaja, nema elektrificirane pruge, sve manje ima ispravnih lokomotiva, starost lokomotiva prelazi 50-60 godina.


„Zbog višegodišnjeg zanemarivanja Tuzlanskog kantona, koji još uvijek kroz teretni željeznički saobraćaj najviše prihoduje željeznicama Federacije, NGG "Prijatelji željeznice" Tuzla pozivaju nadležne na konkretne poteze:


- Željeznice Federacije BiH da iz vlastitih sredstava osiguraju pokretanje jednog para putničkih vozova na Tuzlanskom kantonu (Tuzla-Živinice-Tuzla);

- Vladu TK i Vladu FBiH da sufinansiraju po jedan par vozova, i to: Tuzla-Lukavac-Dobošnica-Tuzla (Vlada TK), Tuzla-Doboj-Tuzla i Tuzla-Brčko-Tuzla (Vlada FBiH i Vlada Brčko Distrikta BiH);

- Vijeće ministara BiH da poradi na uvezivanju Tuzle sa Vinkovcima i Beogradom.“ – zaključuju iz ove neformalne grupe građana.