smanjivanje gužvi

Tuzlanski kanton reguliše vađenje CIPS-a: Javne institucije će imati uvid u bazu IDDEEA

Autor: Biznis.ba
Tuzlanski kanton reguliše vađenje CIPS-a: Javne institucije će imati uvid u bazu IDDEEA
Foto: Biznis.ba

Na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Vlada TK je donijela Zaključak kojim obavezuje sva ministarstva, javna preduzeća i ustanove da podnesu zahtjev o sklapanju sporazuma sa IDDEEA-om o pristupu WEB servisu na kojem su pohranjene adrese svih stanovnika Tuzlanskog kantona.

Razlog za ovakav zahtjev jesu velike gužve ispred MUP-a koje prave građani zbog podizanja dokumenta o potvrdi stanovanja, takozvanog CIPS-a.

Posebno su evidentne gužve zbog zamjene ličnih karti, jer su prve izdate 2013 i 2014. godine, pa na desetu godišnjicu dokumente je potrebno mijenjati.

„Na ovaj način ćemo omogućiti građanima da ne dolaze fizički na lokaciju izdavanja dokumenta i samim tim ćemo smanjiti gužve. Sva ministarstva bi potpisivanjem ovog sporazuma sa IDDEEA-om imala mogućnost uvida u potrebne podatke, ali neće moći štampati dokument. Ovo će mnogo olakšati rad i institucijama ali i građanima“, kazao je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

Šarić poziva i ostale ustanove da pristupe potpisivanju sporazuma sa IDDEEA-om i olakšaju rad sebi ali i klijentima.

„Apelovao bih na ostale institucije, banke, gradske i općinske uprave na području našeg kantona kao i druge sve koji u radu koriste CIPS obrasce da sklope sporazum sa IDDEEA-om, na taj način će olakšati svima nama i smanjit ćemo gužve i čekanja“, dodaje Šarić.

Po podacima IDDEEA, u Tuzlanskom kantonu je registrovano 514.000 prebivališta, a većina ustanova prihvata CIPS obrazac isključivo ne stariji od šest mjeseci.