BiH

U Banjaluci registrovano 470 novih preduzetnika, 363 prestalo sa radom

Autor: Biznis.ba
U Banjaluci registrovano 470 novih preduzetnika, 363 prestalo sa radom

Odjeljenje za privredu Gradske uprave Banjaluka izdalo je za devet mjeseci ove godine 470 odobrenja za rad preduzetnika, dok je 363 prestalo sa radom, rečeno je Srni u ovom odjeljenju.

Najčešće se registruju ugostiteljska i trgovinska djelatnost.

Prošle godine je od 1. janura do 30. septembra izdato 413 odobrenja za rad samostalnih preduzetnika, dok je 343 njih prestalo sa radom. Tokom 2017. godine registrovano je 576 samostalnih preduzetnika, a 554 su prestala sa radom.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović rekao je Srni da je grad Banjaluka u proteklom periodu mnogo uradio na unapređenju poslovnog okruženja, navodeći, između ostalog, da je od maja 2015. godine grad nosilac sertifikata BFC za povoljno poslovno okruženje, kao i da su pojednostavljene procedure za registraciju preduzetnika, koje se završe u roku 24 časa od predaje kompletnog zahtjeva.

Komljenović je naveo da se stimuliše razvoj preduzetništva, da su smanjeni parafiskalni nameti, te da je formirana poslovna zona "Ramići-Banjaluka".

On je naglasio da je u Odsjeku za lokalni ekonomski razvoj osnovan Centar za investitore s ciljem pružanja pomoći investitorima u pokretanju biznisa, registraciji privrednih subjekata, kao i dobijanju neophodnih dozvola za građenje, dozvola za rad i rješavanje drugih pitanja iz nadležnosti Gradske uprave.

Komljenović je istakao da je u Odjeljenju za prostorno uređenje Gradske uprave uveden jednošalterski sistem za predmete iz oblasti prostornog uređenja.

Prema njegovim riječima, s ciljem unapređenja poslovnog ambijenta uvedene su i olakšice pri plaćanju naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente, kao i olakšice pri izgradnji proizvodnih pogona.

Prema registru preduzetnika, na području grada Banjaluka je zaključno sa 30. junom registrovano 4.195 samostalnih preduzetnika.

Biznis.ba