BiH

U BPK Goražde kontinuirano se smanjuje broj nezaposlenih

Autor: Biznis.ba
U BPK Goražde kontinuirano se smanjuje broj nezaposlenih

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde kontinuirano se smanjuje broj nezaposlenih i povećava broj zaposlenih osoba - kažu u kantonalnoj Službi za zapošljavanje.

Navode da je zaključno sa septembrom zabilježen najmanji broj nezaposlenih od postojanja službe, a kao jedna od mjera zapošljavanja koja je dala rezultate i u ovoj godini je Klub za traženje posla, zahvaljujući kojem je značajan broj osoba pronašao zaposlenje.

Klub za traženje posla pri Službi za zapošljavanje BPK Goražde jedan je od ukupno 29 koliko ih djeluje u BiH. Formiran je u okviru YEP projekta zapošljavanja mladih u BiH i predstavlja aktivnu mjeru zapošljavanja kroz individualno, ali i grupno savjetovanje osoba koje su u potrazi za zaposlenjem.

Kako je Feni kazala voditeljica Kluba za traženje posla Anida Borovina, na ovaj način nezaposlene osobe se pripremaju da na najbolji način odgovore zahtjevima poslodavaca.

- Klub je zapravo radioničarskog tipa gdje nezaposlene osobe kroz obuku stiču znanja i vještine koje utiču na njihovu konkurentnost na tržištu rada, što podstiče i njihovu motivaciju i samopouzdanje. Uče kako da se najbolje predstave poslodavcu kroz pisanje CV-a i motivacionog pisma, a potom i kroz razgovor za posao - pojašnjava Borovina.

Podsjeća da je Klub za traženje posla Goražde 2015. godine dobio priznanje za postignute izuzetne rezultate s najvećim brojem učesnika, osvojivši prvo mjesto u izboru najboljeg Kluba za traženje posla u FBiH.

- I u ovoj godini očekujemo uspjeh s obzirom na dosadašnje rezultate. Kroz aktivnosti kluba u 2018. godini do sada je prošlo 85 nezaposlenih osoba od čega se zaposlilo i odjavilo sa evidencije njih 37 što smatramo izuzetnim rezultatom za ovu nefinansijsku mjeru zapošljavanja. Inače, Projekt zapošljavanja mladih (YEP) uspješnost klubova mjeri kroz konkretna zapošljavanja, a dosadašnja iskustva pokazuju da do 40 posto članova kluba, pronađe posao - istakla je voditeljica Kluba za traženje posla Goražde.

Proces rada u Službi za zapošljavanje BPK je u potpunosti u skladu s novim procedurama i standardima, ističe direktorica Nafija Hodo, uz napomenu da to daje rezultate.

-Info seminari, klub za traženje posla i druge aktivne mjere zapošljavanja doprinose i lakšem posredovanju jer kada poslodavci traže nezaposlenu osobu, već su poznate njene kompetencije. Sve to doprinosi smanjenju broja nezaposlenih koji je zaključno sa septembrom bio najmanji od postojanja službe - 3092, što je primjera radi za 88 manje u odnosu na prošli mjesec. Smanjen je i broj nezaposlenih osoba s visokom stručnom spremom, a njih je na evidenciji zaključno sa septembrom bilo 247 - naglasila je Hodo.

Iz Kluba za traženje posla Goražde pozivaju sve nezaposlene osobe da im se priključe u ovim aktivnostima i poručuju da "posla ima za sve, ako ga znaju tražiti na pravi način i na pravom mjestu“, što je osnovna filozofija ovog kluba.

Biznis.ba / FENA