traje do 14. septembra

U Brčkom otvoren 17. međunarodni sajam pčelarstva, proizvode izlaže 51 pčelar

Autor: Biznis.ba
U Brčkom otvoren 17. međunarodni sajam pčelarstva, proizvode izlaže 51 pčelar
Foto: Fena

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić otvorio je danas 17. međunarodni sajam pčelarstva "Brčko 2024“ na kojem med i proizvode od meda izlaže 51 pčelar iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Milić je rekao da je u Brčkom prepoznat značaj pčelarstva i da je ove godine podsticaj sa 30 povećan na 40 KM po jednoj košnici. Najavio je i donošenje zakonskog okvira o funkcionisanju pčelarstva u Brčko distriktu.

- Cilj nam je da taj zakon bude u funkciji razvoja pčelarstva i da ide u korist udruženjima koja rade u Distriktu. Siguran sam da će pčelarstvo imati podršku lokalnih struktura i u budućnosti, uz vođenje računa o zaštiti životne sredine koja je itekao važna za pčelarstvo - rekao je Milić.

Jedan od organizatora ovogodišnjeg sajma, predsjednik Udruženja pčelara "Pčela“ iz Gornjeg Rahića Samir Karalić ističe da je ova manifestacija već tradicionalna i okuplja veliki broj proizvođača meda iz Distrikta i regije.

-Urod je ove godine bio loš, veoma mala količina meda po jednoj košnici, a temperatura zraka je uticala na urod - kaže Karalić i dodaje da je cijena meda u Brčkom po jednom kilogramo oko 25 KM ali da na tržištu ima dosta meda koji nije proizveden na prirodan način.

Predsjednik Udruženja pčelara "Matica“ Brčko Milan Dragičević kaže da je ova godina zbog vremenskih uslova po rodu ispod prosjeka, prenosi Fena.

Direktor Turističke organizacije Brčko distrikta Ivana Damjanović istakla je da ovakve manifestacije imaju ključnu ulogu u  prepoznatljivosti Distrikta jer privlačenjem posjetilaca i izlagača, Brčko ima priliku da svim zainteresovanim da na uvid između ostalog i dio sajmsko-turističke ponude.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić uručio je nagrade za najbolje ocijenjen livadski med proizvođaču iz Moče Halidu Osojkiću, za najoblji med od lipe nagradu je dobila Jela Vuković iz Brčkog, a prvo mjesto u proizvodnji bagremovog meda osvojio je Amir Didić iz Planake.

Sajam će na Trgu mladih u centru grada trajati do 14. septembra.