Prva u Mostaru

U četvrtak kreću Javne rasprave o Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBIH

Autor: Biznis.ba
U četvrtak kreću Javne rasprave o Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBIH
Foto: FMT

U četvrtak, 6. juna u Mostaru će biti održana prva Javna rasprava o Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBIH. Javna rasrpava bit će održana u prostorijama Privredne komore FBIH u Mostaru s početkom u 11 sati.

Nakon toga, slijede javne rasprave u Zenici (13.6), Tuzli (14.6), Sarajevu (19.6) i Bihaću (26.6). Iz Federalnog ministrarstva trgovine pozvali su sve zainteresovane građane, udruženja, nevladine organizacije, privredna društva i predstavnike instiucija da uzmu učešće u javnoj rasoravi.

I uistunu će ove rasprave biti posljednja mogućnost da, prije svih, privredni subjekti daju svoje primjedbe i eventualno urade korekcije.

Zakon, između ostalog, predviđa uvođenje neradne nedjelje kao pravila u radu prodajnih objekata. Zakonom se definiše I radno vrijeme prodajnih objekata, izuzeci,m te regulišu pitanja formiranja i isticanja cijena.

Novine koje donosi zakon o unutrašnjoj trgovini su: preciznije se objašnjava pojam trgovca i trgovinske djelatnosti, kao i ostali subjekti koji pod određenim uslovima mogu obavljati trgovinsku djelatnost (fizička lica, udruženja građana, poljoprivrednici), propisuje se radno vrijeme prodajnih objekata i dodatno se uređuje postupanja i obaveze trgovaca u obavljanju trgovačke djelatnosti.

Također, zakon uređuje na potpuniji način pitanja koja su od značaja za potrošače kao što je odobravanje popusta ili prodaja sa sniženom cijenom.

Zakonom je djelomičmo uređena internet prodaja, imajući u vidu njeno sve veće učešće u ukupnom maloprodajnom prometu. Razvojem internet prodaje javljaju se i određene devijacije uslijed pravno neuređenog stanja u oblasti elektronskog poslovanja u Federaciji BiH i nepreciznih zakonskih rješenja kojima je u minimalnoj mjeri ova oblast regulisana, pa je bilo neophodno predvidjeti adekvatne mehanizme kojima će se to ponašanje sankcionisati.

Stupanjem na snagu ovog zakona Vlada će osnovati i Savjet za razvoj trgovine Federacije BiH kao savjetodavno tijelo za potrebe unapređenja razvoja trgovine u Federaciji.