BiH

U fokusu su javne investicije i smanjenje opterećenja na rad

Autor: Biznis.ba
U fokusu su javne investicije i smanjenje opterećenja na rad
Ubrzani ekonomski rast, zapošljavanje i to posebno mladih ljudi te vladavina prava strateška su opredjeljenja kada je riječ o unapređenju opšte konkurentnosti - izjavio je danas federalni premijer Fadil Novalić na Ekonomskom forumu BiH u Sarajevu.

Novalić je tokom panela posvećnog konkurentnosti potcrtao da je uz postizanje koncenzusa u ostavrivanju ovih ciljeva potrebno definirati jasan, precizan i provodiv plan i program.

U smislu ekonomskog rasta fokus je na nekoliko mjera, a jedna od njih je smanjenje opterećenja na rad. Novalić je dodao da i dalje imamo problem sa sivom ekonomijom koja utiče na bh. ekonomski prostor.

Kada je riječ o rastu i konkurentnosti, kako je dodao, u fokusu su javne investicije i to posebno ulaganja u energetski sektor i putnu infrastrukturu.

Što se tiče mladih iskorak je potreban u oblasti školstva, odnosno obrazovanja radi, kako je kazao federalni premijer, sticanja vještina koje daju inovativnost i tehnološki napredak, a što je u uskoj vezi sa podizanjem nivoa konkurentnosti.

Novalić je izdvojio i podršku prvom zapošljavanju mladih, kao i mjere koje se uspješno provode, a odnose se na stambeno zbrinjavanje te populacije.

Biznis.ba